24 februari 2024

M106 in nooit gezien detail…

De afgelopen vier weken ben ik bezig geweest met het bewerken van

Share

Comments

 1. Schitterende foto André. Ik heb de volle resolutiefoto gedownload en bekeken. Prachtig om die donkere stofbanden voor de kern te zien en dwars door M106 nog enkele achterliggende sterrenstelsels. Bedankt voor deze primeur! 😀

 2. Harry Keizer zegt

  Super mooie compositie!

 3. Prachtige foto! Hoe vaak je ook foto’s van sterrenstelsels ziet, het blijft altijd mooi en je droomt er haast in weg. 🙂

  Maar 20 GB aan data, ik neem aan dat je dit niet op een laptopje heb gedaan? 🙂 En de orginele foto’s, waren die in .tiff of niet? Zo ja..zit er dan nog veel verschil in kwaliteit tussen de uiteindelijk .tiff en de volledige .jpg die je beschikbaar heb gesteld voor download? Ik downloadde wel eens foto’s op de hubble site en die kan je ook in .tiff downloaden en die zijn toch nog wat duidelijker dan de .jpg versie. Ik heb hele hoge resolutie .tiff van enkele honderede MB’s en de details zijn super, zeker zoals je zelf ook al aangeeft bij je eigen foto als je in gaat zoomen.

  Bedankt in ieder geval voor de primeur! 🙂

 4. Ja, dit is wel op mijn laptop gedaan 🙂 Vandaar de stoom… De originele opnamen waren in fits formaat. Dit was allemaal ruwe data die nog bewerkt moest worden. De jpg is een 2x verkleinde versie. Het origineel is dus nog groter en wel 40mb. Het verlies van de jpg is niet zo groot, aangezien ik de maximale kwaliteit heb gekozen. Ook het verkleinen kost niet zo heel veel detail in mijn ervaring. Het onderdrukt zelfs wat ruis 🙂

  • Volgens mij heb ik het wel eens eerder gevraagd of je alles op een laptop deed, want ik wist het antwoord volgens mij al.. nouja toen ik gepost had ging er zoiets borrelen in me geheugen..:) Maar uch.. heb respect voor je geduld om zoiets op een laptop te doen, die harde schijven zijn al niet zo snel en dan 20 GB aan data bewerken zal geen pretje geweest zijn, omdat even lekker (snel) doorwerken niet altijd gaat omdat dat ding weer staat te ratelen.

 5. Het is buitengewoon prachtig en haarscherp als je nog verder inzoomt (kan wel janken zo mooi) Wat een werk heb je erin gestoken, André. Ik heb hem ook gedownload en staat nu als bureauachtergrond op mijn computer.

  Ik loop al een tijdje met het idee rond om een mooie afbeelding van iets uit het universum voor aan de muur te laten maken. Ik zie dat deze 8,18 MB heeft en dat lijkt me best goed als je zoiets op acrylglas laat maken.
  Maar ik ga me er nog eens goed in verdiepen want er hangt wel een prijskaartje aan voor een wat groter formaat.

  http://www.pixum.nl/wanddecoratie/acrylglas

  http://www.acrylglas-foto.nl/nl/home/200000.xhtml

  http://www.poster-en-kunstdrukken.nl/wikiimages/melkweg,-sterren,-orion-fotokunst-reproductie-816392

 6. Andr̩, volgens mij reikt je foto inmiddels tot buiten de aardse atmosfeer. Phil Plait prijst de foto in een recente blog de hemel in Рvolledig terecht Рen ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de APOD van vandaag ook jouw foto van M106 laat zien, al staat dat er vreemd genoeg weer niet bij. De foto die Plait hanteert toont overigens wat rodere slierten in het centrum van M106, dan de foto in je blog. Heb je de foto nog wat bewerkt? En de foto op APOD is helemaal kleurrijk.

Speak Your Mind

*