14 juni 2024

Nasa stuurt enorme ballon op recordjacht

nasa new zealand balloon

Het Amerikaanse ruimtevaartagentshap Nasa heeft in Nieuw-Zeeland een enorme onderzoeksballon de atmosfeer ingestuurd. Op een hoogte van ongeveer 33 kilometer moet het met helium gevulde voorwerp rond de Aarde vliegen. Dat deelde de Nasa vandaag mee. Doel is het huidige duurrecord van 54 dagen voor een dergelijk ballon te overtreffen. De wetenschappers willen bewijzen dat reusachtige ballons zelfs 100 dagen lang actief kunnen zijn. Dat zei de verantwoordelijke van het Nasa ballonprogramma, Debbie Fairbrother.

Het pompoenachtige omhulsel is zo groot dat er een heel voetbalstadion in zou passen, aldus de Nasa. De technologie is een relatief prijswaardig alternatief om nieuwe instrumenten voor de ruimtevaart aan de rand van het heelal te testen. Nadat hij is opgestegen vanop het vliegveld in Wanaka op het Zuidereiland, beweegt de ballon zich in oostelijke richting voort. De landing is op een nog niet nader genoemde plaats in Zuid-Amerika gepland. In het Zuidelijk Halfrond is de ballon bij zonsopgang en -ondergang mogelijk op vele plaatsen te zien, bijvoorbeeld in Argentini

Share

Speak Your Mind

*