Astronomen hebben de ontdekking bekend gemaakt van een ring van rotsblokken rondom een jonge ster. Het is de eerste keer dat een dergelijke ring is gevonden en volgens de betrokken onderzoekers vormt dit een “cruciale ontdekking voor ons begrip van planeetvorming”.
Planeten worden geacht te ontstaan vanuit een wervelende schijf van gas en stof rondom een pasgeboren ster. Dit gas en stof zal dan gaan samen klitten tot steeds grotere objecten, totdat de zwaartekracht van zo’n object de boel overneemt en razendsnel in omvang zal groeien. Het eindresultaat is dan een planeet.
Astronomen hebben in de laatste 25 jaar zowel gasschijven als stofschijven gevonden, evenals zo’n 2000 planeten, maar het tussenstadium is niet eerder direct waargenomen. Astronomen vermoeden al langer dat dit tussenstadium zou moeten bestaan uit een ring van kiezels en rotsblokken – die theorie lijkt nu te zijn bevestigd.
Overigens is die kiezelring niet rechtstreeks waargenomen. In plaats daarvan heeft men met e-MERLIN, een netwerk van radiotelescopen, “ingezoomd” op radiogolven die afkomstig zijn van de jonge ster DG Tauri. Men heeft toen een bepaald radiosignaal gevonden dat alleen afkomstig kan zijn van objecten van een paar centimeter in doorsnede.
De onderzoekers vermoeden dat in de komende paar miljoen jaar een massieve rotsplaneet zou kunnen ontstaan op de locatie van de ring. DG Tauri is overigens zo’n twee miljoen jaar oud en staat op een afstand van 450 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Stier.
Speak Your Mind