28 mei 2023

18.00 uur live op Astroblogs: bekendmaking NASA over nieuwe ontdekkingen aan exoplaneten

Credit: NASA

Vanavond om 18.00 uur Nederlandse tijd begint een teleconferentie door de NASA waarop wetenschappers betrokken bij de Kepler ruimtetelescoop, zoals Didier Queloz – ontdekker van de allereerste exoplaneet, 51 Pegasi b – nieuws bekend zullen maken over een ontdekking aan exoplaneten die met Kepler gedaan is. De teleconferentie kan live hieronder gevolgd worden.

Broadcast live streaming video on Ustream

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Ik neem aan dat dit duidt op iets bijzonders? Ze zullen voor gewoon de zoveelste exoplaneet vast niet een teleconferentie beleggen. Gokje: het eerste zusje van de Aarde is gevonden.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Snee84 zegt

   Heeft die russiche SETI sponsor meteen een mooie locatie om te ‘beluisteren’

   • Goed dat je het zegt, ook SETI is erbij betrokken.

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Serieus? Dan neem ik aan dat ze bio-indicators hebben aangetroffen in de atmosfeer van een zusje van de Aarde. Spannend!

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Zou kunnen. En er is ook een Nederlandse inbreng in deze ontdekking. 😀

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Wauw: ET loopt op klompen! 🙂

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Snee84 zegt

      Volgens het plaatje zal Jeff Coughlin van SETI erbij zitten. Ik weet niet wie dat is en of zijn aanwezigheid relevant te noemen is, met groot nieuws sturen ze de ’top dogs’ lijkt mij.

      Ben beniewd of Jodie ‘Contact’ Foster er ook bij zal zijn 😀

      *** Dr. Jeffrey Coughlin is a SETI Institute consultant working for NASA’s Kepler Mission as part of the Kepler Science Office. His work focuses on vetting potential planet candidates found by the mission by utilizing both humans and robotic algorithms. He also supports public access to the Kepler Mission data via on-line documentation and data management.

 2. Hennie Beense zegt

  Altijd weer spanned,ik ga zeker kijken vanavond.

 3. Eigenlijk is de NASA er op haar site heel duidelijk over: “astronomers are on the cusp of finding something people have dreamed about for thousands of years — another Earth” 😀

  • Avatar foto Enceladus zegt

   On the cusp: dat is toch ‘aan de vooravond van’? Dan hebben ze dus een sterk vermoeden, maar ‘m nog niet gevonden? Vermoedelijk dan een planeet die heel dicht in de buurt komt van wat we zoeken, maar het nog net niet is, maar wel aangeeft dat we op de goede weg zijn?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Zoem zoem zoem, geruchten gaan rond dat het zou gaan om de exoplaneet 452b op 1400 lichtjaar afstand. De planeet zou draaien om een ster die 4% meer massa en 10% meer lichtkracht dan de zon heeft. Kepler 452b zou een atmosfeer hebben en net zover van z’n ster staan als de aarde van de zon.

 5. Onassis zegt

  Ik zie nog niks. Iemand anders?

 6. hoor en zie nog niks

 7. Er schijnen technische problemen te zijn. Half ‘Eerste Aarde’ zit te kijken.

 8. Snee84 zegt

  ik zie op ustream dat er maar 10.5 miljoen kijkers zijn…..

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Dat zijn dan aardig wat overlevenden op een planeet die zojuist door Arie is gehalveerd. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 9. Avatar foto Enceladus zegt

  Kepler 452b is anderhalf keer zo groot als de Aarde en weegt 5 Aardmassa’s. Het is dus een superaarde. Als hij al een atmosfeer zou hebben die voor ons niet giftig is, zou rondlopen daar voor ons, wegens de massa, geen pretje zijn.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 10. Avatar foto Enceladus zegt

  NASA omschrijft de planeet als een ouder neefje van de Aarde. Nog geen zusje dus.
  Zie: http://www.nasa.gov/press-release/nasa-kepler-mission-discovers-bigger-older-cousin-to-earth

  groet,
  Gert (Enceladus)

 11. Helper zegt

  Om te kunnen kijken kan je via uStream inloggen via facebook en een pro trial starten. Geen gezeur met free use.

  Geen probleem! 🙂

 12. Onassis zegt

  Te oud om de ontdekking van de aarde mee te maken. En te jong om de eerste man op de maan mee te maken.

  Dit is toch wel heel bijzonder, wauw!

  • Je bedoelt de ontdekking van de Tweede Aarde neem ik aan? Nou, ik verwacht dat dat een kwestie van enkele jaren is en niet van decennia, dus dat moet toch te doen zijn? Je hebt de eerste mens niet meegemaakt omdat je te jong was, dus dan ga jij zeker de ontdekking van Aarde v2.0 meemaken. 🙂

 13. Bas van Stapelberg zegt

  NASA heeft nog nooit aan het grote publiek een correct antwoord gegeven. Never A Straight Answer. Meestal heeft de organisatie weer geld nodig als zij met dit soort onzin komt.. NASA is de organisatie die onder druk van fundamentalistische christenen in The USA altijd heeft gezegd dat er geen buitenaards leven is.

  • Noem je de ontdekking van Kepler-452b onzin? Het vakartikel al gelezen? Kom eerst eens met argumenten waarom dat allemaal zo is zoals jij beweert, anders kom je 100% over als een trol.

   • Yochem zegt

    @ Arie,
    Hij bedoeld niet dat het onzin is van Kepler-452b, hij geeft aan dat NASA veel onder de pet houdt en je steeds minimaal informatie vrij geeft en wij dan zo blij als een kind zijn.
    De fundamentalistische christenen, zoals hij ze noemt, is een soort van Franse vakbond en heeft een grote stem in de Amerikaanse politiek.

    • Bas schrijft niet dat het onzin is van Kepler-452b? Misschien moet ik een andere bril hoor, maar ik lees in zijn reactie toch echt “Meestal heeft de organisatie weer geld nodig als zij met dit soort onzin komt.”.
     En dan de opvatting dat ze een deel achterhouden aan informatie en die geheime informatie doorspelen aan het Pentagon, de militairen. Het is je wellicht nooit opgevallen, maar alle betrokken wetenschappers (en dat zijn er duizenden van alle missies die de NASA doet) werken voor gerenommeerde universiteiten en wetenschappelijke instituten. Alles is tegenwoordig teamwork, niemand doet meer in z’n eentje onderzoek bij dit soort missies. Stel dat de NASA aangeeft dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek eerst door een selectieprocedure moeten (wat is geheim en moet naar het leger, wat is openbaar en mag worden vrijgegeven), dan moeten al die duizenden wetenschappers zich daaraan houden, niemand uitgezonderd. Denk je nou echt werkelijk dat al die mensen hun vak in de waagschaal stellen door dit soort geheime afspraken na te komen? Ze riskeren daarmee door de mand te vallen, omdat mensen die niet voor de NASA werken hun werk continue controleren, niet alleen vanwege de peer-reviews voor de wetenschappelijke artikelen, maar ook vanwege het proces van verificatie en falsificatie van beweringen.

     Ander ding: stel dat je bewering klopt en dat de NASA geheime informatie achterhoudt die bestemd is voor het zakenleven en de militairen, welke informatie over Kepler-452b – een exoplaneet die 1400 x 10 biljoen km ver weg staat – zou dan moeten worden achtergehouden? Wat is er zo interessant voor zakenlieden en militairen dat wij niet mogen weten over een exoplaneet die letterlijk en figuurlijk onbereikbaar is voor ons?

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Doe geen moeite Arie, complottertjes zijn domweg niet te overtuigen. Onlangs kwam ik hier dit prachtige citaat van Mark Twain tegen: “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.”

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Yochem zegt

      Beste Gert,

      Ik ben blij dat jij in een ware wereld leeft en dat alle informatie die je via de televisie krijgt de juiste is…
      Ik wou inderdaad dat ik nog zo’n ideale kijk had op het leven, zoals die in mijn kinderjaren was, maar helaas heeft iedereen zijn belangen en we moeten al blij zijn dat ze überhaupt dingen vrijgeven. Maar het is en blijft in mijn optiek een topje van de ijsberg en blijft er ook het één en ander onder de pet.

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Beste Yochem,

      Was het maar waar… Zal ik je iets verklappen: ik kijk nauwelijks televisie. Mede om de reden die jij noemt. Misschien ben ik nog wel scepticher dan jij aangaande wat media als nieuws brengen.

      Ik heb destijds zeer verhitte discussies gevoerd met vrienden en familie over dat vliegtuig dat het pentagon in zou zijn gevlogen. Probleem bij die discussie was dat velen van hen niet eens naar de actuele beelden hebben gekeken (wegens vakantie of om andere redenen) en toch stellig beweren dat er een vliegtuig het Pentagon in vloog. Wie toen ook de actuele beelden heeft gezien, weet dat er geen enorm gapend gat in de muur zat en dat er in eerste instantie sprake was van een redelijk beperkte brand.

      Wat me echter tegenstaat is die voortdurende houding van ‘NASA liegt’. En het idee van een complot, gedragen door duizenden ingewijden. Zoals Arie hier al beschreef: zoiets is eigenlijk geen haalbare kaart.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Yochem zegt

      Je trekt al mijn woorden uit elkaar. Nergens kom je tegen dat ik zeg dat NASA liegt… En 9/11 kun je best gelijk hebben, want Bush wou de oorlog voortzetten die Pa begonnen was.

     • Yochem zegt

      Beste Arie,

      Het gaat niet specifiek om Kepler-452b, maar meer in de breedte van de informatie die ze vrijgeven, toen met Ceres, begon ik er zelf ook over… Er kwam vreemde informatie binnen over lichtvlekken op het oppervlakte en ineens sprong de sonde in de save-mode.

      Wie betaald, die bepaald en de NASA wordt niet betaald door wetenschappers die hobbyisten zijn, maar door de ministeries, bedrijven met belangen en organisaties met belangen, om een vinger in de pap te houden. En deze bepalen ook welke wetenschappers een onderzoek mogen doen.
      Al is de wetenschapper een pannenkoek, maar hij krijgt alle support en de eerste informatie, dan wordt het de beste wetenschapper op dat moment op zijn vakgebied.

     • Beste Yochem, ik kan je er vermoedelijk niet van weerhouden te geloven dat de NASA (en daarmee de duizenden wetenschappers die voor de NASA werken) informatie voor ons achterhoudt en dat alle incidenten die plaatsvinden, zoals sondes die in safe-mode geraken, expres worden gedaan om nog meer informatie achter te houden, informatie waar het groot-industrieel-militair-complex belang bij heeft. Als dat is wat je gelooft prima. Ik, Gert en anderen kunnen je toch niet van gedachten veranderen, so be it.

     • Yochem zegt

      Klopt Arie…

      Ik ben allang verpest door de maatschappij waarin ik leef en ik minimaal aanneem wat ze me vertellen, zonder dat ik zelf over kan nadenken (ik ben niet van nature achterdochtig, ik ben achterdochtig gemaakt…).

      Zoals jij je verbaast dat ik achterdochtig ben, zo verbaas ik me, dat Gert en jij de NASA als enkel wetenschappelijk zien en dat ze alles rondroepen wat ze in het heelal tegenkomen…

     • Eén kleine aanvulling op mijn eerdere verhaal over die duizenden wetenschappers die een enorm risico nemen als ze akkoord gaan met de voorwaarden van de NASA om informatie achter te houden als het groot-militair-industrieel-complex het zo graag wil (een argument waar je niet op bent ingegaan): heel veel missies kan de NASA zich vanwege de kosten niet meer alleen veroorloven, maar doen ze samen met anderen, zoals de ESA en JAXA. Veel instrumenten aan boord van NASA-sondes hebben een ‘buitenlandse’ fabrikant, met betrokken wetenschappers uit dat land. Je moet wel heel erg in een enorme conspiracy geloven als je denkt dat al die landen en al die wetenschappers mee willen doen met het grote complot van de NASA om informatie achter te houden. Misschien kan het ook geen kwaad een kijkje te nemen op onze Astro-datapagina, die tsjokvol staat met wetenschappelijke data van onder andere de NASA, data die ze iedere dag continue beschikbaar stellen voor het publiek.

     • Yochem zegt

      Arie,

      Je reageert alsof ik bedoel dat alles wat NASA aan informatie verzameld geheim is, maar dat heb ik nergens zo gezegd, wel dat er belangen zijn en dat ze niet alles vrij geven, wat ze weten.
      ESA en JAXA zijn hetzelfde als de NASA, ze worden uit dezelfde potjes betaald als de NASA, alleen dan vanuit bevrienden landen met dezelfde belangen en waar je makkelijk afspraken mee kan maken, wat niet openbaar gemaakt mag worden, wordt gewoon onderling met elkaar besproken. Daarom is et alleen maar goed dat India, China en de Russen meer aan ruimtevaart gaan doen, niet omdat hun opener zijn dan de NASA, maar omdat deze geen samenwerking met de NASA hebben.

      Ik heb me er nooit in verdiept, maar eigenlijk ben ik wel benieuwd wat wikileaks ooit heeft gepubliceerd over NASA en ruimtevaart, want daar zal Snowden ook wel informatie over hebben.
      Mocht dat een lege pagina zijn, dan moet ik je denk toch gelijk geven en mijn ongelijk toegeven…

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Nu spreek je jezelf toch tegen Yochem, want als NASA en de kennelijke filialen daarvan ESA en JAXA al die tijd informatie voor ons achter zouden hebben gehouden, maar Rusland, China en India onafhankelijk van hen zijn, dan kan het toch haast niet anders dan dat die landen binnen nu en enkele jaren bekend gaan maken wat zij ontdekt hebben én dat NASA ons belazert?

      Dus oftewel horen we binnenkort hoe het allemaal wél zit ‘out there’ en dat we tientallen jaren bedrogen zijn door NASA of we horen dat Rusland, China en India de ontdekkingen van NASA bevestigen. Stel dat het laatste gebeurt, wat zeg jij dan? Zijn Rusland, China en India dan plotseling omgekocht of zo?

      Ik ben heel benieuwd naar je antwoord!

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Yochem zegt

      Beste Gert,

      Waar lees jij dat ik vind dat NASA ons belazerd, je gaat als een stormram op een klein gaatje af!!
      Rusland, India en China hebben altijd nog wel een bepaalde agenda, ook ten goede aan hun industrie, maar er zal van hun weer anderen informatie naar boven komen, omdat ze niet altijd dezelfde belangen hebben als de USA, EU en/of Japan.

      Één China en India bijvoorbeeld hoeft geen groep christen tevreden houden, of Joden, die helemaal niet zitten te wachten dat hun veilige samenleving in duigen valt.

     • Aha dit verklaart een hele hoop over hoe jij aankijkt tegen de VS: ‘Één China en India bijvoorbeeld hoeft geen groep christen tevreden houden, of Joden, die helemaal niet zitten te wachten dat hun veilige samenleving in duigen valt.’ Ik heb verder niets meer te zeggen, hier is een agenda waar ik mij verre van houdt. Dit is ook heel erg off topic, dus we stoppen erover of ik sluit de boel. Ik verwijs door naar de Astrocorner als jullie er verder over willen discussiëren.

  • Yochem zegt

   @ Bas,

   Wat jij hier schrijft is precies wat ik inderdaad ook denk. Bij de NASA geven ze minimaal vrij en wij krijgen zoethoudertjes, terwijl ze “The big picture” voor zichzelf houden en naar de Business- en militaire tak gaat.

   • Avatar foto Enceladus zegt

    De business? Serieus? En wat gaan die dan doen met die informatie?
    Reclame maken bij ET?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Yochem zegt

     Vliegtuig industrie, maar wat denk je straks over het mijnen van meteorieten en anderen activiteiten in de ruimte. Daar worden mensen die heel veel centjes nu hebben al voor klaar gestoomd om die markt straks te gaan leiden.

 14. Avatar foto Monique zegt

  Er worden de laatste jaren toch wel meer exoplaneten ontdekt? Ook exoplaneten die vergelijkbaar zijn met de Kepler-452b (misschien wat kleiner of groter, een tandje verder van hun zon, op het randje van de goldilock zone…)

  Wel leuk om weer terug te zien, niet vergelijkbaar:
  Nieuwe planeet ontdekt – HIP 13044 18-11-2010 https://youtu.be/WiY6OpsXiWI

  Ik vraag me eigenlijk af waarom door NASA gisteren speciaal een persconferentie werd gegeven.
  Smiley

  In het blog van Arie “Is Kepler-452b wel aardachtig?” wordt na de opwinding van gisteren al het een en ander gerelativeerd. Natuurlijk is het heel bijzonder wat NASA te vertellen heeft, maar het is een open deur intrappen. Behalve voor de mensen die de laatste jaren onder een steen hebben gelegen.
  Er ontgaat mij vast iets. Ik begrijp de commotie van gisteren niet helemaal.

  Nog een voorbeeld:

  December 2010, NASA kondigde een bijzondere persconferentie aan. Spannend, ik zat op het puntje van mijn stoel, klaar om de persconferentie op te nemen. Want het ging over…’de zoektocht naar het leven’. Oké, ik heb het opgenomen. Er is ook een deel 2 en 3 (gaap)
  https://youtu.be/WVuhBt03z8g

  Ik heb de live persconferentie gisteren gemist, maar het lijkt me interessanter dan die van december 2010. De persconferentie die NASA in maart 2020 gaat houden zal heel onthullend zijn (gok ik)

 15. Avatar foto Monique zegt

  @Yochem, een paar jaar geleden kwam ik de uitspraak NASA, Never A Straight Answer voor het eerst tegen. Ik schoot meteen in de lach. Zo bleek bijvoorbeeld dat vooral Amerikanen zelf achterdochtig waren over de eerste maanlanding. Het zou daar misschien iets mee te maken kunnen hebben.

  We zijn nu decennia verder! Ik heb het idee dat de NASA ons juist wel goed op de hoogte houdt en dat er geen ‘pannenkoeken’ als wetenschappers werken.
  Je draaft wel door om gelijk de ESA en JAXA onder dezelfde noemer te labelen.
  Lees de aanvulling van Arie nog eens door en probeer wat genuanceerder te denken.

  Dat is niet makkelijk als je eenmaal een bepaalde visie hebt. Dat heb ik bij Monsanto/Roundup. Alleen houden zij zich écht bezig met praktijken die het daglicht niet verdragen. Ik ben nog steeds in shock toen ik de beelden van misvormde doodgeboren Duitse kalfjes, varkentjes en Argentijnse baby’s zag (landbouw vergif, Glyphosat) Om nog maar over huidaandoeningen en de rest te zwijgen.

  Yochem, ik kijk liever naar de prachtige beelden van NASA en vind het elke keer bijzonder wat ze allemaal ontdekken. Ik snap hoe trots ze zijn op hun prestaties (en terecht) Ik hoef echt niet alles tot 6 nullen achter de komma te weten van NASA want dat gaat mij niks aan.

  • Yochem zegt

   @ Monique, NASA licht ons inderdaad goed in en ik kan genieten van de missies die ze in ons zonnestelsel uitvoeren. Alleen doen Arie en Gert alsof de NASA, bij het vinden op Mars van een (ik noem maar wat) Spijker, dat er morgen op de NASA site zal staan… Spijker gevonden op Mars!

   Als je mijn zin goed leest over die pannenkoeken, dan lees je niet dat de wetenschappers pannenkoeken zijn, maar daarmee bedoelde ik dat iedereen met een bepaalde IQ een topwetenschapper wordt, wanneer hij alle informatie tot zijn beschikking heeft, die de NASA hem biedt en enkel omdat de NASA marktleider is op ruimtevaart gebied, hier op Aarde.

   Hier een link waar je ziet hoe politiek en bedrijfsleven hand in hand lopen, ik denk dat het onderwerp je dan ook wel zal interesseren… http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/10-06-2015

   Je hebt gelijk dat je beter gewoon van het materiaal moet genieten wat ze aanbieden en eigenlijk over de rest niet nadenken, het gebeurd toch en zoals de rest van de politiek, je hebt er toch geen invloed op.

   • Avatar foto Monique zegt

    @Yochem, tegen beter weten in heb ik jouw antwoord fout geïnterpreteerd. Bij deze mijn welgemeende excuses. Het is niet mijn bedoeling om iemand belachelijk te maken (dit i.t.t. sommige anderen)
    Tja als je een goede coureur in de beste raceauto laat rijden dan wordt hij ook een topcoureur.

    Bedankt voor de link 😉 Ik had de vorige gezien, deze is heel accuraat.

    Yochem, we gaan lekker genieten van missies en info van de NASA. Komen ze met een persconferentie dan kan Arie dat later eventueel mooi relativeren.

    @Arie, ik zag je met naam en toenaam op Motherboard voorbijkomen!
    http://motherboard.vice.com/nl/read/sorry-maar-aarde-20-is-niet-echt-aarde-achtig

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: