23 april 2024

Een kritische evaluatie van samenzweringstheorieën – Deel 2

DEEL 2: SAMENZWERINGSTHEORIE

Share

Comments

 1. Ik zie een samenzwering :
  zowel “New World Order” alsook “Hoessein deed mee in de aanslagen van 9/11” werden door ongeveer 28% van de (volwassen?) Amerikaanse bevolking geloofd. En voor elk van beide ‘beweringen’ komt dat neer op exact(!) 87.895.931 individuen.
  a – dat gelooft toch niemand.
  b – statistiek geeft niet dergelijk nauwkeurige antwoorden, dan moet werkelijk iedereen zijn geïnterviewd.

  [ De nauwkeurigheid van het onderzoek zal wel iets van 88 of 90 miljoen mensen kunnen zijn. ]

  Verder een leuk artikel.
  Groet, Paul

 2. Jurgen Kobierczynski zegt

  Het was me ook opgevallen, wellicht een fout van de redactie van The Wire. Ik had nog gekeken naar het oorspronkelijk rapport, maar de juiste data was niet meteen vindbaar, dus heb ik zo gelaten, maar inderdaad dit is een fout. Bij nader inzien heb ik opgemerkt dat de verhoudingen van het aantal inwoners die in een theorie geloven bijna precies overeenkomen met de verhoudingen tussen de percentages, dus een onjuist gebruik van nauwkeurigheid.

 3. A.A. Borgers zegt

  Een interessant artikel. Tegelijkertijd wordt hier een hoop onzin beweerd. Het is interessant te vernemen hoe het mogelijk is dat iemand, ik citeer: “zoals jij en ik” een samenzweerder ziet als een gevaar voor de samenleving.
  Dit artikel is een Pavlovreflectie. De complottheorieën vormen een gevaar voor de samenleving, dus moeten we die bestrijden.
  In het begin van dit artikel beweert de schrijver dat samenzweerders komen uit alle lagen van de bevolking. Dat is pertinent onjuist. Het is juist een teken van intelligentie te twijfelen aan de berichtgeving die wordt verspreid door de media. Mensen die laag zijn opgeleid geloven absoluut niet in aliens. Wetenschappers weten wel beter. Men heeft zelfs SETI opgericht. Op deze site zijn regelmatig berichten verschenen over de mogelijkheid van buitenaards leven. Dat buitenaards leven bestaat, kan genoegzaam worden aangenomen en kan dus worden geschrapt uit de lijst van samenzweringstheorieën.
  Een tweede samenzweringstheorie die al enige tijd een feit is, is de leugen van Bush over de wapens in Irak. Diezelfde Bush heeft de New World Order verkondigd. Daar hebben we nummer drie van het lijstje. Alle andere theorieën zijn voorlopig nog theorieën en in hoeverre bepaalde theorieën zullen worden bewezen of niet, zal de toekomst uitmaken .
  Ik noem een voorbeeld van een theorie die als theorie gezien kan worden, maar geen theorie is: Merkel wilde in 2005 het symbool van de Swastika in heel Europa verbieden. Dat is niet gelukt, omdat er nogal wat mensen op dit continent leven voor wie de swastika een belangrijk symbool vormt en onderdeel is van hun religie, traditie en cultuur.
  De gedachte dat samenzweringstheorieën een gevaar vormen voor de samenleving, noem ik een samenzweringstheorie.
  Vooruit, nog een: De NOS wordt door veel mensen – als ik ten minste afga op de reacties op diverse artikelen – gezien als een partijdige omroep. Op grond van mijn ervaringen en kennis, kan ik dat alleen maar beamen. De NOS zou onafhankelijk moeten zijn, maar dat is zij niet. Zij manipuleert de waarheid en is zeer eenzijdig. Een dergelijk idee kan ook getypeerd worden als een samenzweringstheorie. De NOS zou dan samenzweren met de overheid om de massa, het klootjesvolk, te manipuleren. Dat is echter precies het geval. Misschien dat zij niet samenzweert met de overheid, maar dat zij de waarheid verdraait, is 100 % aantoonbaar.
  Datgene wat als waarheid wordt gezien, hoeft nog geen waarheid te zijn. Filosofen dienen alles van vraagtekens te voorzien. Zij houden van de wijsheid, maar wat is wijsheid? De wijsheid werd eeuwenlang door aanhangers van God gedicteerd. Even zo goed zou je kunnen zeggen dat de wetenschap nu bepaalt wat wijsheid is. Diegene is wijs die gelooft wat is aangetoond door de wetenschap. Als je in elfen gelooft, ben je immers niet wijs. Als je in aliens gelooft, ben je gek. Als je gelooft dat Nine Eleven is bekokstoofd door de overheid, ben je helemaal gek. Je bent zo’n samenzweerder, hoewel er toch menig wetenschapper heeft aangetoond dat er nogal wat rammelt aan het idee dat twee vliegtuigjes twee torens omver kunnen blazen.

  Er is nog veel meer over te zeggen. Wie gelooft een overheid? Wie vertrouwt een overheid? Momenteel heeft de meerderheid van de Nederlanders geen vertrouwen in de politiek. Als we de cijfers ten minste mogen geloven. Als we er vanuit mogen gaan dat het onderzoek goed is uitgevoerd. In Rusland kan Poetin steunen op meer dan 80 % van de Russische bevolking, maar in het westen wordt diezelfde Poetin door met name de overheid verguisd. Ik geloof niet dat Bin Laden nog leeft, maar ik veroordeel ten stelligste de manier waarop de Amerikanen hem hebben gedood. Waarom hebben ze hem gedood? Wist hij te veel? Deze Bin Laden is immers ook op foto’s gezien met de heer Bush. Ben ik dan een samenzweerder door dit te beweren? Natuurlijk niet!
  Kortom: de heer Jurgen Kobierczynski heeft naar mijn idee een vrij kortzichtige visie. Misschien werkt de heer Kobierczynski wel voor de regering met als doel mensen te manipuleren. AH! Pas op! een complot!

  • Jurgen Kobierczynski zegt

   (op hoop van zegen…het is laat dat ik dit post: 3h ’s nachts)

   Er is een verschil in mijn positie van samenzweringstheorieën in mijn artikel en mijn persoonlijke positie. Ik heb een heleboel van mijn persoonlijke ideeën moeten schrappen om er een consistent artikel van te maken en het was een leerrijk proces. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen samenzweringen zijn: als je het artikel wat beter diagonaal doorgelezen had dan zou je wellicht begrepen dat de hoofdstukken “Zelfvervulling in de maatschappij” en “Het fundamentalisme in de maatschappij” hier juist over gaan. Hier wordt het verschil met mijn persoonlijke positie het meeste duidelijk in wat ik schreef en wat ik de lezer wilde laten denken.

   Dan wordt het hopelijk nu ook duidelijk dat ik ook de twee gevallen, namelijk de waarheid en de onwaarheid van de theorieën, wilde omvatten.

   Dan over dat teken van intelligentie te twijfelen aan de berichtgeving in de media, dat is een eigenschap die door iedereen gedeeld wordt, minder intelligente mensen kunnen echter minder goed het onderscheid maken tussen de juiste en onjuiste berichtgeving.

   http://www.cracked.com/article_19777_5-great-scientists-who-believed-wildly-unscientific-things.html

Speak Your Mind

*