2 december 2024

In afwachting van nieuws uit Moriond over de 750 GeV difoton hobbel een 360° video over de LHC

In groen de twee fotonen die door CMS zijn waargnomen bij een ‘event’ (Credit: CMS)

We zijn allemaal in afwachting op donderdag 17 maart, als eerst Marco Delmastro van ATLAS en daarna Pasquale Musella van CMS tijdens de Rencontres de Moriond voorjaarsconferentie hun presentaties geven over de resultaten van de twee detectoren waar ze mee werken, de ATLAS- en CMS-detectoren, welke verbonden zijn aan de Large Hadron Collider (LHC). Het is opvallend stil in de blogosfeer, geen geruchten, geen roddels, alleen het nieuws dat ze donderdag bij de CMS met 0,6 inverse femtobarn aan extra data zullen komen, bovenop de 2,7 /fb die ze in december reeds hadden gebruikt. Die 0,6 /fb betreft magneetloze data, afkomstig uit een periode uit Run 2 bij een botsingsenergie van √s=13 TeV dat de magneten rondom de LHC niet goed werkten. De difoton hobbel bij een massa van 750 GeV heeft twee fotonen als resultaat en voor die deeltjes maakt het niet uit of het magneetveld nou wel of niet aan staat. Wat we tot nu toe horen is dat die extra set aan data het signaal bij 750 GeV versterkt heeft en dat het er inderdaad op lijkt dat CMS en ATLAS ‘iets’ hebben gezien met die massa.

Wijst de 750 GeV difoton hobbel wellicht op een zwaardere Higgs boson, een broertje van het gewone Higgs boson bij 126 geV? Credit: Laure Berthier.

Sinds de bekendmaking op 15 december vorig jaar van de waargenomen difoton hobbel, ook wel X(750) genoemd, is er een ware hausse aan theoretische exegesen verschenen op de arXiv, de difoton diarree genoemd – hier een plukje verschenen artikelen. Deze week kwam de natuurkundige Jester nog met enkele boeiende suggesties (zie de bron), zoals dat het wellicht te maken heeft met meerdere dimensies, zoals we vinden in het Randall-Sundrum model [1]Als de 750 GeV difoton hobbel daadwerkelijk te maken heeft met één of meer extra ruimtedimensies, dan hebben we hier niet te maken met een supersymmetrisch deeltje, maar met een zogeheten … Lees verder. Mmmmm, verder geen roddels (toch?) en tot donderdag wachten tot we het officiële nieuws te horen krijgen. Tijd om een interessante 360° video te laten zien van de LHC, gemaakt door de BBC, waarin we een kijkje krijgen in dit grootste instrument ter wereld, waarmee de difoton hobbel is geproduceerd, de hobbel die wellicht een eerste kijkje biedt in de wereld buiten het Standaard Model. Beweeg gerust met de pijltjestoetsen alle kanten uit.

Bron: Resonaances.

Voetnoten

Voetnoten
1 Als de 750 GeV difoton hobbel daadwerkelijk te maken heeft met één of meer extra ruimtedimensies, dan hebben we hier niet te maken met een supersymmetrisch deeltje, maar met een zogeheten Klein-Kaluza deeltje, een deeltje dat het gevolg is van de gekromde ruimte. Ook boeiend hoor!
Share

Speak Your Mind

*