14 april 2024

Vannacht heldere groene vuurbol te zien geweest boven Nederland [Update]

Credit afbeelding: Robert Mikaelyan

Vannacht rond 24.00 uur is er boven Nederland een vuurbol te zien geweest, die door vele mensen is waargenomen. Twee lezers van de Astroblogs zagen een lichtverschijnsel dat een groene kleur had. Lezer Remco Haring meldt dat hij boven Pijnacker iets voorbij zag komen dat twee seconden duurde en dat eindigde in groen of blauw licht en dat op het laatst uit meerdere delen leek te bestaan. Kennelijk viel de vuurbol uiteen in meerdere fragmenten. Ook op Twitter zie ik diverse meldingen van mensen die een vuurbol hebben gezien. Men spreekt van een zuidwestelijke richting waarheen de vuurbol bewoog. Zo’n vuurbol is eigenlijk een heldere meteoor – in de volksmond een vallende ster genoemd. Het is niets anders dan een stukje steen uit de ruimte, dat ‘verbrand’ in de aardse atmosfeer en dat dan een spoor achterlaat. Als die helderder is dan de planeet Venus (-4m) dan spreekt men van een vuurbol – hier de lijst met vuurbollen van afgelopen jaren. Er zijn ook berichten dat deze vuurbol in België en het Verenigd Koninkrijk te zien was. Voor de duidelijkheid: de foto hierboven is niet de vuurbol van vannacht, want daar heb ik nog geen foto van gezien. Het is de foto die de Groninger Robert Mikaelyan maakte van de vuurbol die op 13 oktober 2009 te zien was. Mochten er lezers zijn die de vuurbol vannacht gefotografeerd of gefilmd hebben, dan graag mailen naar adrianusv apestaart gmail punt com.

[Update 15.20 uur] Inmiddels is er ook een video van de vuurbol, gemaakt door het 24 uursstation Cyclops in Oostkapelle van Klaas Jobse. Met dank aan collega Martin, die ‘m vond.

Fireball Oostkapelle NL 20160325 from Cyclops Observatory on Vimeo.

Ik heb nog even op de tijd gelet (zie de teller onderaan de video): de vuurbol gebeurde enkele seconden ná twaalf uur Nederlandse tijd, dus ’t was op zaterdag de 26e. Kop van de video (25 maart) klopt dus…net niet. 😀

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Ik zat op dat tijdstip in de auto en was een beetje de staat van de helderheid aan het beoordelen, omdat ik bij thuiskomst wellicht de telescoop nog in de tuin wilde zetten.

  Uiteraard waren mijn ogen voornamelijk op het wegdek gericht, maar ik heb in mijn ooghoeken wel iets gezien waarvan ik dacht dat het een heldere meteoor was. Ik dacht het alleen in noordelijke richting gezien te hebben. Misschien zag ik de reflectie in mijn raampje van iets wat zich eigenlijk in de zuidelijke richting afspeelde.

  Dan moet het vanuit mijn positie wel laag op de horizon hebben plaatsgevonden. Ik ‘dacht’ het gezien te hebben op zo’n 10 graden boven de noordelijke horizon. Dat spiegelend kom je op een gelijke hoogte boven de zuidelijke horizon.

  Zijn er ook gedetailleerdere meldingen van richting en hoogte? Ik bevond mij op het moment van ‘zien’ tussen Lochem en Goor.

 2. Martin Schoenmaker zegt

  Oh… en die helderheid was ter hoogte van Lochem prachtig, maar bij thuiskomst was het weer helemaal dicht 🙁

  Als het vanavond maar helder is ivm de kinder-sterrenkijkavond van de Cosmos Sterrenwacht waar ik help. http://www.cosmossterrenwacht.nl/cms/zaterdagavond-26-maart-kindersterrenkijkavond/

 3. Bart Van sichem zegt

  Ik heb deze meteoor ook onverwacht gespot. Ik zat gisterenavond in de living televisie te kijken en zag plots door de raam wat bewegen, ik keek naar buiten en zag de grootste meteoor die ik ooit gezien had. Hij ging vrij traag en viel in tientallen stukken uit elkaar, kleur was voor mij eerder geel – oranje, plaats Zandhoven, België, kijkrichting naar het westen. Het was prachtig, maar ik was ongerust voor de sonic boom en heb toen enkele minuten de ramen opengezet voor de drukgolf die gelukkig niet kwam.

 4. Wij zagen ‘m in zuidelijke richting om 00.03, klein beetje westelijk, vanuit Amsterdam. Eindigde laag boven de horizon

 5. Sommigen menen dat Cruijff hier vanuit Den Hooge achter zit. 😀

 6. Er zijn nogal wat mensen die de vuurbol verwarren met een komeet, zoals te lezen valt op deze pagina van Elsevier over de vuurbol van afgelopen nacht: http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/03/vuurbal-gezien-boven-nederland-286989/

 7. Martin Schoenmaker zegt

  En we hebben beeld: https://vimeo.com/160430953

 8. G. Klein zegt

  Ik zag hem 3 seconden vanuit midden Amsterdam Noord / Ringweg A10 in het zuiden vrij stijl omlaag komen
  onder ongeveer een hoek van 20º
  hoogste punt begon oostelijk eindigend westelijke richting.
  de lengte was ongeveer 3 tot 4 vingers op armlengte breed.
  helder wit en alles op het oog op iets onder het midden van het Zenith en de skyline/horizon van Amsterdam.

 9. S. Schraa zegt

  Ik zag de vuurbal ook rond 24 uur, enorme lichtflits. Ging van van oost naar west. Gezien vanuit Rotterdam-Zuid. Geweldige ervaring en voor mij de eerste keer om dit zo te zien. De hemel lichtte geheel op. Wat een ervaring

 10. Ik zag hem en wist in 1e instantie ook niet waar ik het moest melden, dus direct via het contactformulier gedaan hier op de site. Geweldige ervaring en de eerste die ik heb waargenomen ook 🙂

  Uiteindelijk via Google ook het formulier ingevuld op vallendesterren.info , geen idee of dat verder wat is, ik ken deze site verder niet.

 11. Prengels Ivan zegt

  Hoi, tijdens onze wandeling plots hemel helemaal helder verlicht gedurende een tweetal seconden. Heel weird als je in het bos loopt… een minuut of twee later een gerommel in de verte. We dachten al ff dat er weer iets gebeurd was… twas een mysterie, tot nu :-). Gezien in België in Lokeren.

  • Martin Schoenmaker zegt

   Dat gerommel zal wel toeval zijn, anders waren er wel internationale berichten zoals in Chelyabinsk zijn gepost, vanuit het ‘epi-centrum gebied’.

Speak Your Mind

*