23 april 2024

Wat gebeurt er als de mensheid plotseling verdwijnt?

Stel dat alle mensen plotseling van de aardbodem verdwijnen. Wat gaat er gebeuren nadat we verdwenen zijn? Enkele uren later verdwijnt het licht over de hele wereld. De meeste centrales werken op fossiele brandstoffen. Er zal geen mens meer zijn om de boel op te laden, zodat 48 uur na de plotselinge daling van het energieverbruik de kerncentrales zullen overschakelen op de veiligheidmodus. Molens zullen blijven werken totdat het smeermiddel opraakt. Zonnepanelen zullen uiteindelijk nutteloos worden door de afzetting van stof.
Regio’s met waterkrachtcentrales worden non-actief zonder stroom. De Hoover Dam, een betonnen boogdam in de Colorado River, wordt voor enkele maanden of zelfs jaren nog geactiveerd door de waterstroom uit Lake Mead. Lake Mead is het reservoir achter de dam. Na twee of drie dagen als we van de planeet verdwenen zijn zullen de metrotunnels in de wereld overstroomd raken omdat de pompen om het ondergronds water af te voeren niet meer werken.

Huisdieren die thuis opgesloten zitten beginnen te sterven van de honger en uitdroging. Miljarden kippen en miljoenen koeien en andere dieren op de boerderijen zullen sterven. Dieren die ontsnapten komen in de wrede wereld van echte wilde dieren terecht. Daar zullen zij een meedogenloze strijd om te overleven meemaken. Katten en honden zullen de eersten zijn die uitsterven. Een maand verder zal het koelwater in de kerncentrales verdampt en dus verdwenen zijn. Dit leidt tot een reeks ontploffingen die veel sterker zijn dan Fukushima en Chernobyl. Miljoenen dieren zullen sterven aan kanker, maar de planeet zal daarna weer vrij snel herstellen van de radioactieve besmetting.
Een jaar nadat de mensen verdwenen zijn zullen er vreemde vallende “sterren” in de lucht zichtbaar worden. Tijdens onze ruimtevaartgeschiedenis hebben we duizenden objecten in een baan rond de aarde gebracht. De hoogste satellieten zullen na vele jaren voorbij vallen.
Na 25 jaar zal driekwart van de aarde begroeid zijn met vegetatie. Pleinen, trottoirs zullen bedekt zijn met plantengroei. Waar planten groeien zijn plantenetende dieren. Roofdieren, zoals de wolven die het overleefd hebben, zoeken naar prooi. Zij zullen naar de voormalige steden trekken waar zij zich met overlevende honden gaan kruisen.

Zonder mensen is de lucht veel schoner in de stad. Steden als Dubai en Las Vegas zullen er als een woestijn uit komen te zien. Driehonderd jaar later storten metalen constructies zoals de Eiffeltoren of stalen bruggen in. Al die jaren is er geen onderhoud om te beschermen tegen corrosie. De stalen staven in gewapend beton zullen gaan uitzetten, waardoor gebouwen gaan instorten. Moerassen verschijnen en vogel- en diersoorten zullen terugkeren. Grote zeedieren zullen blij zijn met onze afwezigheid.

Over 500 jaar zien moderne steden er zo uit (afbeelding boven)
Na 10.000 jaar zijn er nog enkele stenen overblijfselen zoals de piramides in Egypte, de Chinese Muur en Mount Rushmore.
Na 50 miljoen jaar zijn plastic flessen en stukken gebroken glas de laatste sporen van onze beschaving. Nog eens 50 miljoen jaar verder is ook dat verdwenen.
Planeet aarde is krachtig en bestand tegen al ons afval. Een eventueel nieuw rationeel ras dat zich na 300 miljoen jaar gaat ontwikkelen zou niet merken dat er al lang geleden eerder een beschaving was.
Onze planeet kan perfect zonder ons, maar wij kunnen niet zonder haar.

IFLScience
YouTube

Share

Comments

 1. Nico W zegt

  Mooi artikel, Monique!
  Wij mensen hebben een sterk ‘social brain’ ontwikkeld. Compleet met het (te?) sterke vermogen om cultureel te denken. Dat maakt mensen onderling erg ‘verschillend’.
  Het maakt ook, dat rationeel denken heel erg moeilijk is voor een mens. Nee, het valt echt niet mee, om een mening op te bouwen zonder daarbij het oordeel van anderen te betrekken.
  Dit moeten wij allereerst beseffen, eer wij vrij kunnen zijn.

 2. Lisa van Wijk zegt

  De temperatuur stijgt, sinds 1985 neemt de biodiversiteit schrikbarend af, de mens groeit naar 10 miljard rond 2030. Kansloze situatie, maar eerlijk gezegd kan ik niet de impact van ons gedrag koppelen aan de schijnbare apocalyps van de mensheid. We bezitten een extreme hoeveelheid kennis om de huidige situatie het hoofd te bieden. Neo kapitalisme houdt ons echter in de tang. Het geschetste scenario van destructie en wederopbouw zonder homo sapiens kan zo maar starten. Elk willekeurig moment. Soms neig ik naar de gedachte: start maar, reset de huidige ontwikkeling. Maar waarom eigenlijk?

  • Monique zegt

   Lisa, een reset van de huidige ontwikkeling uit nieuwsgierigheid of moedeloosheid?
   Monique Pondering and Thinking

   Hmm, nieuwsgierig zou ik wel zijn wat er dan na een reset voor een toekomst volgt. Een ander scenario met de Homo sapiens. Grote kans dat het een herhaling wordt. Maar misschien ook niet als uiteindelijk de menselijke talenten en kennis de boventoon gaan voeren.

   • Lisa van Wijk zegt

    Pure nieuwsgierigheid Monique. Acceptatie heeft de plaats ingenomen van moedeloosheid. Volgens de Club van Rome in de 70er jaren, zou de aarde inmiddels onleefbaar zijn. Al Gore deed daar nog eens een schepje bovenop. De aarde draait gewoon door. Massa extinctie biedt weer nieuwe kansen voor een nieuwe bewoning van deze prachtige blauwe aarde. Ja, ik beyrap mezelf er op dat ik graag eens zou kijken hoe het zou zijn met een menselijk ras in harmonie met de andere aardbewoners en zonder vervuiling. Tsjaaa, misschien ook wel een beetje saai haha

 3. ja, sneu hè.
  ben je net voor de tigste keer oma geworden en dan ga je zitten Pré-heimeren over wat er allemaal niet kan gebeuren als…………
  maar met een beetje geluk ga óók jij dit allemaal nog meemaken, het allemaal oogjes dicht en snaveltjes toe -dus- .

 4. Wouter zegt

  Goed verhaal. Dank. Gelukkig hebben we op de maan nog wel een paar spullen achtergelaten die er nog wel een tijdje blijven staan.
  Heb je trouwens wel eens van de Long Now foundation gehoord? (http://longnow.org)
  Ze zijn onder andere bezig met een klok die over 10,000 jaar nog moet werken.

  • Monique zegt

   Da’s waar ook Wouter, de maan met aardse spulletjes
   Ik had nog niet van de Long Now foundation gehoord met een klok die over 10.000 jaar nog werkend moet zijn. Bizar!

 5. In dit verband ook wel interessant om eens te kijken naar het project ‘The Last Pictures’ van Trevor Paglen. Die heeft in 2012 foto’s meegestuurd met de geostationaire Echostar XVI communicatiesatelliet. Die satelliet heeft een baan die miljarden jaren stabiel kan zijn. De foto’s van de mensheid in die satelliet moeten er dus over miljarden jaren nog zIjn, vermoedelijk samen met de instrumenten op de maan de laatste overblijfselen van de mensheid. Daniela de Paulis heeft een interview met Paglen gehad, zie http://www.astroblogs.nl/2013/03/08/an-interview-with-trevor-paglen-the-last-pictures/

  • die overlevingskans heeft die nucleaire vuilnisbelt in onder andere nevada volgens mij ook, geëtiketteerd en wel.

   zou trouwens beter geweest zijn indien holland zich had gekwalificeerd voor het eu voetbal, scheelt tekst.

 6. Ehh, dan is er niemand meer over die Astroblogs leest?
  Ik denk dat de kraaien het met hun intellect van de mensheid overnemen, of de octopussen.

 7. Ik vermoed dat het de dolfijnen zullen zijn, zoals Douglas Adams schreef. 🙂 Die zullen de redactie van Astroblogs wel overnemen – blub blub.

 8. Insecten hebben nog de grootste kans om het te overleven. Papier is na een paar duizend jaar verworden tot stof. Als de foto’s echt foto’s zijn zullen die foto’s door het nog aanwezige zuur zijn verkleurd en waarschijnlijk vergaan. Als de foto’s uit een printer komen met toner zal de foto niet meer bestaan omdat er geen toner meer op het papier zal zitten, probeer maar met een kopietje, na een 10-tal jaren veeg je het er zo van af (probleem is nu dat dit technologie is van een 10-tal jaren terug en het proces is wel verbeterd). Als de foto met een inkjetprinter is geprint maken we mogelijk een kans als het papier eronder doordrenkt is van de inkt. Maar ik kom dan wel weer terug op het punt van dat papier. En dan moet het allemaal nog in een luchtdichte koker zitten, buiten de dampkring heersen heel andere condities. Oh ja, die Maan. Het is maar de vraag of over een heel lange tijd er nog wat terug te vinden is van dat mensen op de Maan zijn geweest. Het achtergelaten metaal staat wel continue onder invloed van energiedeeltjes die vaak ook nog radioactief zijn. En daar kan metaal op de lange duur slecht tegen.

 9. Enceladus zegt

  De Wetenschapsredactie van NRC komt er nog eens op terug:
  http://www.nrc.nl/next/2016/06/06/wij-zijn-weg-de-wereld-draait-door-1626029?platform=hootsuite

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Monique zegt

   Wel leuk van het NRC om de eventuele gevolgen nog eens na te lopen. Zo’n video geeft in 4:28 een globale impressie. Het zou best kunnen dat iets langer of korter duurt.
   Ikzelf had grote vraagtekens bij dat stukje over de vallende satellieten, maar heb het toch in mijn blog verwerkt.

   Hoe onmisbaar en belangrijk de mens ook denkt te zijn, de planeet kan prima zonder ons. Daar gaat het om. Zelfs met al onze achtergelaten sporen van “cultuur en rotzooi” knapt moeder aarde weer helemaal op. Ik denk dat dát de strekking van de video was.

   Btw, over dat vollopen van de metrobuizen dat zoiets op zijn minst 2 tot 3 weken duurt klinkt geruststellend. Het is dan wel niet helemaal vergelijkbaar, maar in de nacht van 22 juni op 23 juni is er hier zoveel regen gevallen dat de riolering onder het Stadhuis de hoeveelheid water niet meer kon verwerken. Citaat ” Deze riolering is gebarsten waardoor er veel water in de Stadhuisgarage terecht kwam. Zo veel, dat de Stadhuisgarage afgesloten moest worden. Het ziet er niet naar uit dat dit probleem binnen enkele dagen wordt opgelost. Stadhuisgarage afgesloten tot 24 augustus.”

   Dan parkeren in een andere parkeergarage die dus nu een stuk voller is Yellow Smiley Monique confused

   Een regenbuitje….

 10. Calvin zegt

  Doet me een beetje denken aan de documentaire serie Life after people van History channel. Kennen jullie die serie?

  • Monique zegt

   Volgens mij is de documentaire Life after People de uitgebreide versie. De video in mijn blog (de korte versie) werkte niet meer. Ik heb deze vervangen voor de documentaire Life after people.
   Bedankt voor je opmerkzaamheid wat betreft de serie Calvin. Die niet werkende video’s staan zo slordig in een blog.
   Yellow Smiley Monique confused

Speak Your Mind

*