17 juni 2024

Met WISE ontdekte X-vorm in Melkwegcentrum duidt op rustige evolutie Melkweg

Credits: NASA/JPL-Caltech/D.Lang

Met NASA’s Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) [1]Vanaf september 2013 actief als NEOWISE, op zoek naar potentieel gevaarlijke planetoïden, die de aarde kunnen raken. ruimtemissie heeft men in het Melkwegcentrum een X-vormige verdeling gevonden van sterren, die op bewerkte foto’s gemaakt in infraroodlicht duidelijk te zien is. De X-vorm was theoretisch al voorspeld, maar nog niet eerder waargenomen – al waren met het Diffuse Infrared Background Experiment van NASA Cosmic Background Explorer. De ontdekking van de X-vorm begon eigenlijk met deze tweet van de astronoom Dennis Lang (Dunlap Institute of the University of Toronto), die de met WISE gemaakte kaarten van de Melkweg op Twitter plaatste:

Nader onderzoek van die kaarten bevestigde het bestaan van de X-structuur in het centrum van de Melkweg. De vorm duidt er op dat de Melkweg een rustig leven heeft geleid, zonder botsingen met andere sterrenstelsels – de laatste grote botsing dateert al weer van negen miljard jaar geleden. De Melkweg heeft een langgerekte balkstructuur in de kern, die zonder interactie van buitenaf instabiel kan worden. Daardoor kunnen sterren gaan uitzwermen uit de balk en dat gaat dan in vier richtingen uit, de richtingen van de X.

Credits: NASA/JPL-Caltech/D.Lang

Hier is het vakartikel, dat gepubliceerd is in the Astronomical Journal.

Voetnoten

Voetnoten
1 Vanaf september 2013 actief als NEOWISE, op zoek naar potentieel gevaarlijke planetoïden, die de aarde kunnen raken.
Share

Speak Your Mind

*