18 mei 2024

Brian Cox: Waarom wij geen aliens tegenkomen? Ze zijn dood – en wij zijn daarna aan de beurt.

Zullen wij ooit een buitenaardse intelligente beschaving ontdekken? Er zijn genoeg films over dat onderwerp, maar volgens de Britse professor Brian Cox gaat dat niet gebeuren.
Professor Brian Cox, beter bekend als presentator van Stargazing Live en Wonders of the Universe, gaat ervan uit dat onze zoektocht naar een buitenaards intelligente beschaving waarschijnlijk niks zal gaan opleveren. Intelligent leven vernietigt zichzelf kort nadat zij is geëvolueerd.

Het is een van de grootste mysteries waarom wij, met alle sterren en planeten in het universum, nog geen teken van buitenaardse intelligentie hebben ontvangen.
Cox’s suggereert dat het tempo van de vooruitgang in de wetenschap en techniek de ontwikkeling van de politieke deskundigheid onvermijdelijk overtreft, wat leidt tot een zelfvernietigend model. Dat geldt voor elk type buitenaardse beschaving.
Een vergevorderde generatie die de technologie beheerst, produceert broeikasgassen of nucleaire wapens en kan binnen een paar duizend jaar beschavingen in ontwikkeling vernietigen (ook voor ons een bedreiging) Het probleem werd in 1950 voor het eerst door de natuurkundige Enrico Fermi aangekaart. Hij claimde dat elke levensvorm met rakettechnologie de Melkweg in een paar miljoen jaar kon koloniseren, dus waarom was er geen bewijs?

Cox’s zegt:”Het is onmogelijk een wereld draaiende te houden als men in staat is tot zelfvernietiging, terwijl wij wereldwijd samenwerkende oplossingen nodig hebben om dat te voorkomen.”

Fermiparadox

Fermi formuleerde als eerste de zogenaamde Fermiparadox over de waarschijnlijkheid van buitenaards leven. De leeftijd van het universum en het reusachtige aantal sterren lijken aanwijzingen voor de hypothese dat buitenaards leven veel zou moeten voorkomen (zie de Vergelijking van Drake). Tijdens een lunch in 1950 praatte Fermi daarover met zijn collega’s en zou toen hebben gezegd:” Waar zijn ze dan? Als er zo veel buitenaardse beschavingen in de Melkweg zijn, waarom is er dan geen bewijs, zoals sondes, ruimteschepen of radio-uitzendingen?”
De eenvoudige vraag “Waar zijn ze dan?” (of, “Waar is iedereen?”) is misschien apocrief maar algemeen krijgt Fermi de eer voor het op heldere en eenvoudige wijze onder woorden brengen van het vraagstuk van de waarschijnlijkheid van buitenaards leven.

Express
Mail Online

Share

Comments

 1. Daarnaast dan nog het probleem dat het heelal of het universum of hoe je het ook wil noemen het probleem kent dat het niet krimpt maar met een steeds hogere snelheid uiteen drijft. Dus wat wij nu als horizon ervaren zal over x-tijd voorbij die grens liggen. Zo zit het ook met die signalen, ze bereiken ons niet omdat we waarschijnlijk sneller uiteen gaan. En ook ruimteschepen zijn niet snel genoeg. Als we denken ergens binnen een paar jaar te kunnen landen zal blijken dat dit in praktijk veel langer duurt.

 2. Enceladus zegt

  “Cox’s suggereert dat het tempo van de vooruitgang in de wetenschap en techniek de ontwikkeling van de politieke deskundigheid onvermijdelijk overtreft, wat leidt tot een zelfvernietigend model.”

  Dat kun je wel zeggen: over 15 dagen zit er een trigger-happy halve gare aan de knoppen van ’s werelds grootste kernmacht. Zelfs als die full blown idiot (alias ’the pussy grabber’) ons niet de vernieling in helpt, wordt het nog steeds kiele-kiele voor de mensheid. Mijn hoop is gevestigd op Elon Musk, maar het zou weleens kantje boord kunnen worden.

  https://www.youtube.com/watch?v=KcxBBsNo9aA

  “Give any one species too much rope and they’ll fuck it up…”

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Gert, het is niet anders. Of je bezorgdheid terecht is moeten we maar afwachten. No Idea
   Hier een quote uit de onderstaande link met de titel: Hoe ‘gevaarlijk gek’ is de 45ste president van de VS?:

   “Ondanks de onenigheid, is iedereen het erover eens dat president Trump maar best omringd wordt door bedaarde slimme medewerkers die hem intomen.?Dat vindt ook zijn andere biograaf, Michael d’Antonio.?Hij noemt niet psychische ziekte als reden, maar een minstens even zorgwekkende vaststelling: “Nee, Trump is niet gek.?Hij mist een moreel kompas.”

   http://www.demorgen.be/buitenland/hoe-gevaarlijk-gek-is-de-45ste-president-van-de-vs-b58c4d6d/

  • Daar issie weer hoor, Gert jonge je word een beetje zielig sorry dat ik zo op de man speel.

   Jij bent het iedere keer weer die de politiek erbij haalt, en er is niemand hier die jou corrigeert.

   Waar haal jij in wetenschaps naam vandaan dat Trump trigger happy is? Totale nonsens, maar het mooie van die leugens van jou en je totaal misplaatste arrogantie (en natuurlijk de intense domheid) dat jij het allemaal zo goed weet, is dat de waarheid jouw dadelijk in haalt, en dat word een geweldig moment!!!! Wat zal jij je straks een domme man voelen, heerlijk moment.

   Even Ontopic,

   Ik denk dat Cox best een punt heeft, maar net zoals alles op aarde en in de gehele kosmos zijn wij gebonden aan het prachtige fenomeen dat evolutie heet.
   Niemand weet waar het naartoe gaat, en er is ook geen plan, wat ik wel weet is dat als wij doorgaan met het bepalen hoe andere zijn leven moet lijden zoals nu gebeurd en wij niet er voor zorgen dat we in vrijheid kunnen leven. Zijn wij mischien wel gedoemd uit te sterven, maar wie zal het zeggen. Niemand weet het.

   Er is geen plan en er zal ook nooit een plan zijn, en elke beschaving die in onze geschiedinis dat wel geprobeerd heeft zijn weg, of het gaat er slecht mee, ik noem het fascisme, socialisme, nazisme (wat eigenlijk hetzelfde als socialisme, islam. Eu,isme en ga zo maar door!

   PS als je goed zoekt vind je vast wat taalfouten:)

 3. “Give any one species too much rope and they’ll fuck it up…”.

  Briljant!

  Mies.

  • Enceladus zegt

   Roger Waters is absoluut briljant en ik kan je zijn meesterwerk, de cd ‘Amused to Death’ beslist aanraden.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. De mensheid stuurt emp-signalen in de vorm van radioberichten het heelal in sinds de 20e eeuw, wat mij hieraan niet duidelijk is, is vanaf welke afstand deze nog te detecteren danwel interpreteren zijn, aangezien deze, neem ik aan, in 360 graden zich verplaatsen en dus hoe langer onderweg, hoe dunner het signaal wordt? Of verplaatsen deze zich niet verdunnend en is de plek van aankomst dus zeer minimaal? Iemand hier verstand van?

  • Paul Bakker zegt

   Het signaal wordt kwadratisch zwakker met de afstand. Dus 2 keer zover is her signaal 4 keer zo zwak. Op dit moment zenden we op Aarde zoveel radiostraling het heelal in dat dit door een beetje technische beschaving zoals de onze wel op tientallen of honderden lichtjaren opgemerkt zou worden. Maar dat is een peuleschil op galactische schaal.

   • Enceladus zegt

    Maar laten we eens een fictieve andere beschaving op 100.000 lichtjaar afstand nemen. Dat is nog steeds ‘heel dichtbij’. Wat is er nog over van onze radiosignalen op die afstand en na die tijd? Zou dat echt nog detecteerbaar zijn als een signaal van een intelligente beschaving?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Paul Bakker zegt

     Nee, op zo’n afstand verdwijnt het signaal in de achtergrondruis.
     Maar het aantal sterren/planeten waarvandaan ons overschot aan radiostraling detecteerbaar is als ET onze zon zou bestuderen loopt (op termijn).toch wel in de miljoenen.

 5. Ik had een kennis die brillen verkocht die aliens onder onze bevolking zichtbaar maakt, ze zitten overal! Zie de film “They Live” uit 1988 van John Carperter die in mijn SF verzameling zit. Over mijn thuisplaneet laat ik niets los, behalve dan dat het er een zooitje is 🙂

 6. Paul Sprangers zegt

  Zelfs als het waar zou zijn dat iedere intelligente beschaving zichzelf altijd zal vernietigen, dan nog zenden ze eerst een tijdje (radio-)signalen uit. Dié zouden ons dan toch al lang bereikt kunnen hebben. Misschien evolueert leven niet zo eenvoudig tot intelligent?

  • Enceladus zegt

   Stel dat zo’n intelligente beschaving relatief dichtbij zat. Laten we zeggen op ‘slechts’ 3.000 lichtjaar. Hoeveel blijft er over van een radiosignaal na 3.000 jaar als het niet specifiek op ons gericht was (en waarom zou het dat zijn, want die beschaving had geen enkele indicatie voor ons bestaan), denk je? En hoelang denk jij dat wij gebruik blijven maken van radiosignalen in de lucht? Ik las juist deze week dat Noorwegen al dit jaar volledig stopt met FM-radio. Op den duur zullen ‘radio-programma’s’ (die dan dus eigenlijk niks meer te maken hebben met radiogolven) allemaal via internet en kabels verzonden worden. Kortom: het is aannemelijk dat intelligente beschavingen slechts gedurende korte tijd veel gebruik maken van radiogolven. Daarna wordt radio waarschijnlijk alleen nog gebruikt voor signalen naar ruimtevaartuigen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Paul Sprangers zegt

    Hoe kort een beschaving ook gebruik maakt van radiogolven, het heelal zou er toch van doortrokken moeten zijn, gegeven zijn onvoorstelbare uitgestrektheid. Ik denk dus nog steeds (voor wat het waard is – niets, waarschijnlijk) dat intelligent leven uitzonderlijk is.

    • Enceladus zegt

     Maar denk je dat radiogolven op grote afstand nog echt zinvolle informatie bevatten? Denk je niet dat ze als het ware ‘verwaaien’ en nog slechts ruis weergeven? Het lijkt me stug dat een radioboodschap die tien- of honderdduizend jaar geleden is uitgezonden nu nog als dusdanig detecteerbaar zou zijn. En honderdduizend jaar is op de schaal van de leeftijd van het universum werkelijk maar een peuleschil (het heelal is 137.000 keer ouder dan dat).

     groet,
     Gert (Enceladus)

   • Paul Bakker zegt

    Volgens mij is onze radio-footprint met al het mobile dataverkeer alleen maar enorm aan het toenemen.

   • Jurgen Kobierczynski zegt

    Kijk hier eens even als je denkt dat het radiospectrum een lege bedoening is geworden:

    http://websdr.ewi.utwente.nl:8901

 7. Volgens mij is het signaal na zon kolossale afstand al zoveel materie tegengekomen onderweg, dat de boel niet meer herkenbaar is als dusdanig. E.T. zal dus echt goed zijn best moeten doen om ons op te merken (gelukkig?). Vraag me af of zo’n uitzending van een emp-signaal op ‘radiofrequentie’ dusdanig gemanipuleerd kan worden dat het zich niet verdund over het leggen van een afstand. Dan zou de ontvangstmogelijkheid slechts in een klein gebied betreffen, maar wel met een zo zuiver mogelijk signaal.

 8. Zowel Cox als Fermi tasten in waarschijnlijkheid. Cox redeneert vanuit vrijwel niet onderbouwde schijnwerkelijkheid en Fermi tracht wiskundig een waarchijnlijkheid te theoretiseren. Voor wat het waard is, want we weten het niet. Ik herinner me tevens iemand die met waarschijnlijkheid er vanuit ging dat het nog minimaal 1500 jaar zal duren, voordat er contact zal zijn met een buitenaardse intelligente beschaving.
  Statistisch is het waarschijnlijk dat er intelligente beschavingen buiten de aardse invloedsfeer moeten zijn (persoonlijk vind ik dat dan ook zeer aannemelijk). Echter met als uitgangspunt de Aardse omgeving, kun je wetenschappelijk niet vaststellen dat het waarschijnlijk zo is. Immers, de waarneming beperkt zich tot 1 planeet in het universum. Van herhaling is vooralsnog geen sprake.
  Wat de Fermi paradox betreft komen we m.i. steeds dichter bij de grens. De race is helder: hebben we voldoende tijd om buitenaards intelligent leven te ontdekken of zijn wij op voorhand fossiel materiaal voor intelligent buitenaards leven? Het kwartje kan vooralsnog naar beide kanten vallen. Laat wat mij betreft Trump nog even de vinger van de knoppen houden 🙂

  • Enceladus zegt

   Ik zou er een stuk geruster op zijn als die narcistische clown niet eens in de buurt van de knoppen zou kunnen komen…

   groet,
   Gert (Enceladus)

 9. Stoerecurry zegt

  Fermi benadert het van een verkeerde kant. Ik heb hier onlangs nog een artikel over geschreven :
  http://fronza.nl/blog/112/ongeveer-de-helft-van-alle-wetenschappelijke-publicaties-kan-z-de-prullenbak-in

 10. Waarschijnlijk heeft zo’n nucleaire knal een groter bereik dan Radio Meppel op de FM-band, kan het zijn dat ze die
  wel kunnen dedecteren op enige afstand ???.

  Maar laten we ook politiek niet vermengen met astronomie, als je daaraan begint is het einde echt ……

 11. Marcelleke zegt

  IK vind die prof een échte pessimist !

 12. marcelleke zegt

  Dat is toch simpel, Monique, zulke negatieve taal is toch spijtig.

 13. Marcelleke, zou jij contact met aliens willen meemaken? Denk jij dat de mensheid in de nabije toekomst goed zal omgaan met geavanceerde technologie? (Een verstandig evenwicht tussen wereldwijde politiek en geavanceerde technologie?) Monique Thinking

  Ik mag het hopen…misschien wel Monique Sheepish Grin

  5 Things That Will Happen When Aliens Arrive

 14. gauthier zegt

  Als een buitenmelkwegse beschaving ons bezoekt betekent dit dat ze zo enorm geëvolueerd zijn op een manier die ons verstand te boven gaat en ze ons dus als halve wilden of zelfs dieren beschouwen, net zoals de kolonisten dat deden met inheemsen. Er zijn dan twee mogelijkheden: ofwel koloniseren ze ons en maken ons tot slaven ofwel vernietigen ze compleet en verbouwen de Aarde naar hun goesting.

Speak Your Mind

*