11 december 2023

I was eclipsed in Idaho

Na vele jaren aftellen was het dan eindelijk zo ver: 2 minuten in de schaduw van de Maan in USA. En het was fantastisch mooi!!

Ik had een reis uitgekozen die in het westen van de VS de eclips zou beleven omdat de kans op mooi weer groot was. En dat heeft goed uitgepakt! De dagen ervoor was het toch nog wel spannend want de wolkverwachting fluctueerde wat en de dagen voor de eclips was er best veel sluierbewolking. Maar het werd steeds zekerder dat het een prachtige dag zou worden en dat de eclip plaats zou vinden aan een blauwe wolkeloze hemel. Uitwijkplannen konden de koelkast in.

Met mijn dochters en vriendin en vlaams gezin hadden we een waarneemplek uitgekozen op een dijkje tussen de landerijen bij het plaatsje Terreton met vrij uitzicht rondom. Geen ‘wall of people’ waar vooraf gewaarschuwd werd.

De zonsverduistering verliep prachtig. Tijdens de aanloop wordt het licht heel langzaamaan gedimd en doet steeds vreemder aan. De laatste 10 minuten voor de totaliteit voelt het echt gek. Eén kant van de hemel wordt ookal donker, de schaduw komt aangerold. En dan de start van de totaliteit. De zon ziet er even uit als een diamanten ring, het wordt razendsnel donkerder, de corona verschijnt en rondom ons heen 360 graden een oranje band van licht alsof overal de zon net is onder gegaan. Kijken, kijken, kijken naar de corona, protuberansen. Regules, de koningsster van de Leeuw staat vlak bij de zon. Venus staat niet te missen helder te stralen. Mars heb ik niet gezien, je kan niet alles opmerken. Voor je het weet zijn de twee minuten voorbij. De terugkomst van het licht is tegelijk jammerlijk als schitterend. We zien even de paars-roze chromosfeer, parels van Baily, wederom de diamanten ring en dan is het alsof iemand het licht weer aan knipt.

Advies voor iedereen die nog nooit een totale zonsverduistering heeft gezien: zorg dat je (minimaal) een keer in je leven op de goede plek en juiste tijd in de kernschaduw van de maan komt te staan. Het is een overweldig mooie ervaring.

Eclipsed in Idaho met Emmy en Iris. Foto gemaakt door Dione Bakker

Tijdens de totaliteit had ik een Canon D650 camera gekoppeld aan een kleine 80mm telescoop die via een laptop een automatisch programma afwerkte. Deze opnamen in raw-formaat kan ik thuis pas omzetten en uploaden/tonen. En al ben ik helaas vergeten om de zon kort voor de totaliteit opnieuw in het beeld te centreren, buiten dat zijn de foto’s prachtig gelukt :-). Later!

Share

Comments

 1. Ik ben het helemaal met je advies eens, Paul. Deze keer alles via internet en tv gevolgd en hoewel het best mooi was, haalt het ’t niet bij het echt zelf meemaken. Dat staalblauwe licht de laatste paar minuten voor totaliteit, de vogels die onrustig worden, de temperatuurdaling en dan de corona: het is allemaal zeer indrukwekkend!

  In 2026 is Europa weer aan de beurt. Dan hebben we de keuze uit het noordelijk deel van Spanje en heel IJsland.
  Momenteel werk ik aan mijn derde roman en daarin spelen zowel de eclips van 2015 als die van 2026 een rol.
  Ik ben dan ook van plan om in 2026 zelf weer te gaan kijken.

  Soms vraag ik me wel eens af hoeveel planeten er in het universum zijn met een maan die exact hun moederster afdekt. Misschien zijn het er best wel veel. Maar op hoeveel van die planeten zouden er zelfbewuste wezens leven die een eclips mee kunnen maken?

  Sybold Deen

 2. Jan Brandt zegt

  Ha die Paul….ik ben blij en uiteraard natuurlijk ook een tikkie “gepast jaloers”..hihi….dat “het je toch gelukt is”……ondanks de blijkbaar toch nog best wel redelijk spannende dreiging van..oh gruwel… “cumulus interuptus eclipsicus americus”..We zien de foto’s wel verschijnen!!….
  Hmmm, misschien toch maar eens mijn gefrusteerde mening aangaande dit fraaie hemelfenomeen herzien en voorzichtig nadenken over een vertoekomstig tripje naar ijsland!?!

 3. Haalt dat eendje van jouw dat wel?

 4. Jan Brandt zegt

  Zucht…wat zal ik nu eens op dit “automobiele poldergereutel” zeggen??
  Afgaande op de immer vette betrouwbaardheid en de huidige kilometerstand (3 ton plus..ofwel bijkans afstand Aarde-Maan!!!) van “dat/mijn Eendjie”…… zal een tripje naar Noord spanje gelijk staan aan “een leuk blokkie om”…enne…als ze effe nog een brug naar Ijsland neerploffen dan doen we dat er voor de lol ook nog eventjes bij….EN….mijn waarde Dreeke, natuurlijk neem ik dan ook een sleepkabeltje mee om jou en en jouw duitse/koreaanse/japanse(???) of in geval niet franse “grote bek bak” triest hangend achter “dat Eendje van mij zonder zwemdiploma” nog een beetje iets van de wereld te laten zien!!
  Maar goed dit terzijde…..Trouwens, als ik zou moeten kiezen voor Noord Spanje danwel Ijsland…dan ga ik uiteraard helemaal voor Ijsland…In Noord spanje. zeggen ze, schijnt het namelijk altijd goed weer te zijn….yeah right!!!
  Oh…enne…Gert…mijn welgemeende dank voor de eendologische bijval!!!

  • Vlak de dappere eend niet uit. Ik vond zelfs (als voorproefje) een plaatje van een eend in IJsland Monique Mischievous Grin
   Link: http://www.endlessfreedom.nl/nl/op-weg-21-2cv/

   Mijn man John z’n eerste autootje was ook een eend. Dat schijnt toch een soort van eerste liefde te zijn. Daar horen ook de nodige, misschien wat overdreven (?), verhalen bij. De vreemdste die ik eens hoorde was dat als je hard genoeg de motorkap op en neer wipte, dat de as aan de onderkant ergens eruit schoot (haha) Upset Face

   Maar eh…lieve Jan, heb jij ook een andere auto? Ik bedoel “eendje” voor je persoonlijke veiligheid in het huidige verkeer? Monique Sheepish Grin

   • Jan Brandt zegt

    Hoi Monique,
    Hmm…aangaande mijn persoonlijke veiligheid in het (huidige) verkeer kan ik je het nuvolgengende vertellen Vanwege mijn bijzondere belangstelling voor en daardoor ingelezen zijn in het onderwerp der “automobieltechniek” die zo mogelijk nog groter is dan die voor de edele wetenschap der sterrenkunde….prefereer ik JUIST voor mijn persoonlijke veiligheid (en voor vele andere automobiele deugden) de Citroën 2CV in het (hedendaagse) verkeer!!!!
    Kan ik na ruim 40 jaar fanatiek sleutelen/restaureren no problemo met veel technische argumenten en praktijkvoorbeelden uitgebreid onderbouwen..maarre daar is deze sterrenkunde website dan weer niet voor!.
    Echter ik kan je dan wel weer vertellen c.q verzekeren…en ook dat kan ik makkelijk met het nodige aan eendologisch technische argumenten be-argumenteren….dat dat “op en neer wip asje eruit schiet akkefietje”…alleen maar kan gebeuren als er…eh…hoe zal ik dat eens vriendelijk verwoorden..”ondeskundig aan de 2CV is gesleuteld”…

    De techniek ener 2CV, zo kan ik je verzekeren, is namelijk, zoals het een echte Citroën betaamt, in vele opzichten doelbewust behoorlijk afwijkend van die van “een gewone automobiel” en daardoor ook nog eens juist bepaaldelijk niet zo eenvouding als de gemiddelde niet ingelezen huis, tuin en keuken auto doe het zelver vaak ten onrechte meent te moeten menen.
    En Ja ik heb “voor de rotklusjes” maar ook tot evenveel genoegen “een moderne(re) normale (???) auto”…uiteraard ook..en hoe kan het ook anders..een Citroën!!!
    Afijn..tot zover dit kleine uitstapje in de automobieltechniek…en nu weer terug naar de sterren!!?!

  • Die Duitse bak van mij is wel even deze zomer in jouw vakantieland geweest hoor. Enne zonder mankementen, wat zijn die wegen slecht daar zeg !

   Back on topic:
   Zeker een leuke foto.

   • “Die Duitse bak van mij (…)” Onze gloednieuwe Zweedse bak heeft 2 knopjes waarvan eentje er is om 112 te activeren bij noodgevallen, dan weten ze je meteen te traceren Shy Whistler Monique (flauw hè?)

   • Jan Brandt zegt

    Eh…toch nog effe voor de zekerheid en uit nieuwsgierigheid…maarre met mijn alltime favo vakantie land bedoel je, zo neem ik dan maar aan, “ye olde Blighty”….ofwel het verenigd koninkrijk….met al z’n schattige leuke countryroads waar je zo heerlijk met je boterzachtgeveerde 2cv’tje overheen kunt deinen…till the end of times and beyond???

 5. Jan Brandt zegt

  P.S…leuke foto trouwens!!!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d