28 november 2023

2001: A Space Odyssey, opnieuw in de bioscoop

Keir Dullea en Gary Lockwood zijn de twee acteurs die de hoofdrollen  spelen in Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, het science fiction epos, dat vanaf vandaag in 30 bioscopen in Nederland getoond wordt. Reeds 50 jaar geleden draaide deze film ook op het witte doek en Warner Bros heeft besloten als eerbetoon deze film in de originele 70mm print opnieuw uit te  geven.

De hoofdrolspeler Keir Dullea, inmiddels net 82 jaar oud en vertolker van astronaut David Bowen (hierboven links op de foto met rechts Gary Lockwood credits; Giornalepop), herinnert zich nog  goed de première in New York 50 jaar geleden waarbij mensen voortijdig de zaal verlieten en de film met veel negatieve recensies werd ontvangen. Nog steeds blijft 2001 geen pasklaar verhaal. De missie naar de planeet Jupiter met aan boord twee astronauten en een computer genaamd HAL roept gaandeweg veel vragen op over filosofische kwesties als eeuwigheid en wedergeboorte. Volgens Dullea is het feit dat het sciencefiction epos van Stanley Kubrick niet in de vergetelheid belandde te danken aan de hippiegeneratie, die de film massaal omarmde. ‘Er was een dj in New York die in zijn programma tegen de slechte recensies inging. Hij riep zijn luisteraars op om te gaan kijken. Dat gebeurde. Veel van die bezoekers rookten marihuana tijdens de film die eoor velen een hallucinerende ervaring werd. De filmmaatschappij pakte dat meteen op en begon een reclame campagne onder de noemer: ‘2001, the ultimate trip.’De waardering voor de film groeide met de jaren. Kubrick had invloed op vele latere regisseurs als George Lucas, Star Wars en Christopher Nolan’s Interstellar. Kubrick was een van de initiatiefnemers om 2001 weer op het oorspronkelijke 70-mm-formaat in de bioscoop te krijgen.

Het plot; een mysterieuze steen wordt even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde door een groep apen ontdekt. Vier miljoen jaar later wordt eenzelfde steen op de maan gevonden dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Kapitein Dave Bowman en Frank Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip S.S. Discovery samen met boordcomputer HAL-9000 om te onderzoeken wat er eigenlijk aan de hand is. Volgens FilmVandaag staat de film nr. 22 in de top 100 ScienceFiction films. Bronnen; AD, FilmVandaag

Share

Comments

  1. Ere aan wie ere toe komt…
    MAAR,, mijn grootste favoriet is, en blijft toch deze 🙂
    https://youtu.be/dSpQ3G08k48

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: