2 december 2023

Paardekop en vlam in H-Alfa

Het sterrenbeeld Orion staat in de wintermaanden fier aan de avondhemel. Nu in de herfst komt het fraaie gesternte pas gedurende de nacht boven de kim en klimt het ’s ochtends vroeg hoger en hoger tot de ochtendschemering het beeld verbleekt. Ik ben geen ochtendmens, maar tijdens onze jaarlijkse Huygens-Astrovacance zijn we de hele nacht actief. Niet alleen het sterrenbeeld is prachtig, ook de deepsky-objecten in Orion zijn iconisch. Een van die objecten is de donkere nevel Barnard 33 (B33), beter bekend als de Paardekopnevel. En eens in de zoveel tijd móet de camera er weer op. Het was weer zover!

Paardekopnevel in H-alfa

De foto is het resultaat van 130 minuten belichten (verdeeld over twee nachten) door een H-Alfa filter. Dit filter laat een smalle strook door van een rode deel van het spectrum. Het waterstofgas rond de stofnevel geeft juist in deze golflengte veel licht, de zogenaamde H-Alfa straling. Dit keer had ik mijn 10cm F5,4 Televue Genesis telescoop mee. Mijn camera heeft geen grote chip, maar de telescoop heeft een flink beeldveld. Zodoende is het gebied op de foto best groot en is ook de vlamnevel bij de meest oostelijk gordelster Alnitak (ζ Ori) mooi te zien.

Beide objecten maken deel uit van het veel grotere Orion Moleculaire Wolk Complex. Een enorm gebied met gas en stofwolken, waar actieve stervorming plaatsvindt. Ook de beroemde Orionnevel hoort hiertoe.

De Paardekopnevel is een wolk van stof dat het licht van de achterliggende gasnevel en sterren tegenhoudt. De afstand is ongeveer 1500 lichtjaar. Door de vorm en compositie spreekt het erg tot de verbeelding en hoort het bij de meest vertoonde astronomische objecten in boeken, tijdschriften en websites. En jaaah, ik ben ook enthousiast. Voor mij is door deze plaat alleen al de astrovacance geslaagd.

Share

Comments

 1. André Heijkoop zegt

  Mooi plaatje Paul !
  Leuk om te vermelden is, dat ik ook 2 nachten heb mogen genieten van dit object, maar dan visueel door mijn 24″ Dobson. Een soort simultaan waarneming dus tijdens de Huygens-Astrovacance in de Provence.

  • Ik zou die ook wel eens door jouw mega scope willen zien. 🙂

  • Paul Bakker zegt

   Ja, dat is leuk André!
   Maar, Jan (H), stel je er visueel niet te veel van voor. In kleine telescopen zie je niets. In de 60cm van André zie je ‘m (met een H-Beta filter) als je geoefend waarnemer bent. Ok, als je vaker kijkt snap je niet dat iemand ‘m kan missen, maar vergelijk het niet met 130 minuten licht verzamelen.

   • André Heijkoop zegt

    Om ook maar iets van een glimp te ontwaren van de paardekop moeten je ogen absoluut dark-adapted zijn.
    Dit keer lukte het zelfs met een UHC filter.

 2. Inderdaad een mooie plaat. Daar doe je het nou voor!

 3. Wow. Mooie foto, Paul.
  Begrijp dat er toch nog genoeg heldere nachten geweest zijn?

  • Paul Bakker zegt

   In de Provence geen droogte! We hebben meer dan 70 uur lang regen gehad. Maar tegen de verwachting in kregen we ook 3 heldere nachten en nog wat losse onbewolkte uren. En ook een paar echt mooie zonnige dagen. Al met al best ok. We hebben betere astrovacances gehad, maar ook slechtere.

 4. Rob van der Meer zegt

  Bloedmooie plaat!

 5. Paul,
  Bij je foto staan de gegevens waarmee deze genomen is behalve de telescoop? Welke telescoop heb je hierbij gebruikt?

  En wat ik grappig en frappant vind is dat ik deze 1,5 jaar geleden ook gemaakt heb met dezelfde camera en vrijwel identiek beeldveld.:) Vandaar ook mijn vraag over welke telescoop het was.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: