6 december 2023

De Geest van Cassiopeia gefotografeerd vanuit Dordrecht

Ik kwam van de week een bericht tegen op een eerdere pagina van dit Astroblogs.nl over de ‘Geest van Cassiopeia’. En dat was omdat het weer bijna Halloween is en een geest in de ruimte wel een leuke link naar Halloween is. Laat ik deze nu toevallig pas geleden ook zelf gefotografeerd hebben.

 

De foto heb ik gemaakt vanuit mijn schuur-sterrenwacht in mijn achtertuin op 14 oktober jl. met een Vixen ED114 telescoop en Atik383L camera met een Ha-filter. Hele nacht aaneen foto’s gemaakt waardoor ik 47 x 10 min belicht heb. Ik dacht dat het IC59 was, maar in het bericht van Astroblogs wordt melding gemaakt van catalogus nummer IC63. Volgens mij zitten die 2 ook vlak bij elkaar. Ach, maakt mij niets uit, als de foto maar leuk is.

De ster Gamma Cassiopeia, welke ook op de foto staat. straalt het gas van de nevel aan waardoor deze in de Ha golflengte oplicht.

Share

Comments

  1. Woehahaha, de geest van Cassiopeia waart ook in Dordrecht rond. 😀 Prachtige plaat Jan!

  2. Rob van der Meer zegt

    Ik heb ‘m op m’n mijn telefoon gezet, op het vergrendelscherm. Past prachtig. Dank je Jan.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d