23 februari 2024

Waarneemtips Maansverduistering

Komende nacht/ochtend kunnen we ijs en weder dienende genieten van een totale maansverduistering. We schreven er hier al eerder over, dus de details zal ik niet allemaal herhalen. Maar voor de mensen die het fenomeen goed willen zien geef ik wat extra info.
De totaliteit 5.41 uur en eindigt 6.44 uur. Je moet goed uitzicht op het westen hebben zonder hoge obstakels. De aanloop en begin van totaliteit is makkelijker te zien dan het einde omdat de Maan steeds verder naar de horizon zakt. Alleen gokken op waarnemen van de laatste helft van het proces en wat langer slapen is een discutabel advies. Maar de Maan zal groter lijken (illusie-effect) als hij lager boven de horizon staat dus het is de moeite om een plek te zoeken met vrij uitzicht op het westen en hopen dat de hemel wolkenvrij is.

Om een idee te hebben waar de verduisterde Maan zal staan aan het einde van de totaliteit heb ik een truc in petto. Kijk vanavond rond 21.15  uur waar de ster Markab, oftewel aplha-Pegasi, een ster van het Herfstvierkant, staat. Mars is een mooi uitgangspunt om alpha-Pegasi te vinden, zie het kaartje hieronder. Ongeveer op de zelfde plek aan de hemel staat de verduisterde maan rond 6.45 uur. Kun je genoemde ster op genoemd tijdstip zien dan zal het met de Maan ook lukken.

 

 

Share

Comments

  1. Het weer is in ieder geval goed aan het meewerken om het te kunnen zien. Helder weer, maar wel heel koud. Goed aankleden allemaal dus – warm aankleden, da’s mijn tip. 😀

  2. Wat een kou, maar het was zeker de moeite waard om de maan te zien blozen. Ondanks dat ik een dikke trui, panty 60 denier en mijn Warmbat Australia pantoffeltjes aanhad, zijn mijn benen en voeten nog steeds koud.
    Zojuist met knorrende maag mijn filmpje op YouTube gezet. De opnames heb ik versneld (niet allemaal)

  3. De beste tip is natuurlijk om ff naar astroblogs te gaan om daar de mooie plaatjes te bekijken, dat scheelt weer wat koude tengels, bedankt heren, dame ! Alleen voor beschuit kom ik er zo vroeg uit.

Speak Your Mind

*