27 februari 2024

De achterzijde van de maan én de aarde prachtig vereeuwigd door de Chinese maansatelliet Longjiang-2

Credit: Cees Bassa/Camras

Op 3 februari j.l. werd met de Chinese DSLWP-B / Longjiang-2 satelliet (roepnaam BJ1SN) bovenstaande foto gemaakt. Daarop zijn zowel de maan als de aarde in de verte te zien. Het is voor het eerst dat op een foto de volledige achterzijde van de maan en de aarde samen te zien zijn. Een dag later werd de foto door radio-amateurs van CAMRAS met de historische 25 meter radiotelescoop van Dwingeloo in Drenthe ‘gedownload’. Er zijn twee camera’s aan boord, eentje is door Chinese studenten gebouwd, de ander is van Saoedisch fabrikaat. Bovenstaande foto is gemaakt met de ‘Saudi-camera’ (zie ook de foto hieronder van de DSLWP-B / Longjiang-2 satelliet.

Credit: CNRS

De Chinese 45 kg wegende Longjiang-2 draait sinds 25 mei van vorig jaar rondjes om de maan, meegenomen als ‘piggybag’ met de Chinese Chang’e 4 / Queqiao satelliet, die op 21 mei ’18 werd gelanceerd en die als relay-satelliet tussen de Chang’e 4 lander en rover op de achterzijde van de maan en de aarde fungeert. Bron: CAMRAS.

Share

Comments

  1. … dus op deze zijde staan de kraters opgetekend, die eigenlijk voor Terra waren bedoeld … ware het niet dat er een andere rots tussen zat. 😉

    Paul

Speak Your Mind

*