17 juli 2024

Oeps, Jupiter’s Grote Rode Vlek lijkt uiteen te vallen

Een uitloper die al in mei 2017 werd gezien met de Gemini North telescoop op Maunakea. Credit: Gemini Observatory / AURA / NASA / JPL-Caltech.

Recente waarnemingen gedaan door amateur-sterrenkundigen over de hele wereld lijken er op te wijzen dat er momenteel iets heel bijzonders aan de hand is, namelijk dat de beroemde eeuwenoude Grote Rode Vlek van Jupiter aan het uiteenvallen is, hoewel je ook zou mogen spreken van ‘leeglopen’! Men heeft namelijk een witte uitloper ontdekt, die begint in de Grote Rode Vlek en die een lengte van maar liefst 10.000 km heeft. De uitloper komt uit in een naburige straalstroom van Jupiter, die ‘m verder meevoert. Het lijkt alsof de Grote Rode Vlek langzaam maar zeker leegloopt via die uitloper. De afgelopen jaren was de Grote Rode Vlek – feitelijk een grote anticycloon, de grootste storm in het zonnestelsel (de eerste waarneming ervan dateert van 1655) – al veel kleiner geworden dan ‘ie vroeger was. Op de foto, gemaakt door de Australische amateur-sterrenkundigen Anthony Wesley op 19 mei j.l. zie je de uitloper, boven de Grote Rode Vlak langs lopen.

Credit: Anthony Wesley.

Ooit was de storm zo groot dat de aarde er met gemak drie keer in paste, maar dat gaat nu nog maar één keer. Het lijkt er op dat er een proces gaande is waarbij de Grote Rode Vlek een versneld aan het uiteenvallen is en de uitloper daar een rol in heeft. Jupiter nadert het punt in z’n baan van de oppositie, hetgeen op 10 juni dit jaar gaat gebeuren. Hij staat dan recht tegenover de zon aan de hemel en is dan de hele avond en nacht zichtbaar. Amateurs hebben al Jupiter komende tijd goed in de gaten te houden om te kijken wat er precies met de vlek gebeurt. Tip voor deze blog kwam van Enceladus, waarvoor dank! Bron: Spaceweather.

Share

Comments

  1. Oeps dat komt natuurlijk door de mens, die “warmt” niet alleen de aarde op, en “veranderd het klimaat”, maar het is nog erger we zijn ook verantwoordelijk voor de klimaat verandering op Jupiter!!!! Gelukkig heeft de zon geen enkel invloed op klimaat dus dat kunnen we uitsluiten.

    Toch Arie,Olaf ea…….

Speak Your Mind

*