24 september 2023

NASA start met ISS toerisme, maar de vraag is hoe komen ze daar?

Recentelijk heeft NASA bekend gemaakt dat er vanaf 2020 ook jaarlijks twee plaatsen op het ISS beschikbaar worden gesteld voor ’toeristen’. Zij kunnen voor een prijskaartje van 31.000 USD per nacht, met een maximum van 30 dagen, een plaats kopen in het ISS. Een plek op een raket die ze erheen brengt moeten ze zelf regelen. NASA verwijst hen daarvoor door naar Boeing en SpaceX. Voordat de toeristen ernaar toe gaan krijgen ze eerst een astronauten training. De bedoeling is dat er geld verdiend gaat worden wat vervolgens ten goede gaat komen aan de maanmissies verderop in het komend decennium.

ISS als hotel? Credits; Popular Mechanics

Vraag is natuurlijk wel, hoe komen die toeristen daar? Voorlopig lijkt het erop dat daar binnen korte tijd nog geen duidelijk antwoord op komt. En de dollars die het oplevert lijkt ook niet echt een substantieel bedrag te vormen waarmee peperdure missies te bekostigen zullen zijn in de toekomst. Enfin, voorlopig is het onderzoek van SpaceX naar de Demo-1 crew capsule explosie nog in volle gang en zullen alle zeilen bijgezet moeten worden om de opgelopen vertraging enigszins binnen de perken te houden. Inschrijving staat open voor ieder die uiteindelijk, zodra deze bedrijven een lancering kunnen verzorgen, zo een 60 miljoen dollar voor een vlucht kunnen neertellen. Voorlopig zijn de commerciële lanceringen nog niet in de volgende ronde van het ISS schema meegenomen. Zie de AB hieronder. De toeristen zullen mijns inziens nog even geduld moeten hebben. In 2001 was Dennis Tito de eerste Amerikaanse toerist die naar het ISS ging, hij betaalde hier 20 miljoen dollar voor en vloog met de Sojoez, voorlopig nog een onmisbaar en degelijk werkpaard van de bemande ruimtevaart. Bron; BBC / NASA

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: