19 april 2024

Messier 8, een tropische Lagune…nevel

Messier 8 in Boogschutter

Yep….lieve astroblogslezeressen en lezers…….het is werkelijk niet te harden zo kokendheet  in ons normaal zo vriendelijk koele kikkerlandje. Het lijkt wel of de rollen zijn omgekeerd……” ja, we hebben besloten om toch maar  voor vakantie de koelte in midden Spanje op te zoeken”….Nou ja…bij wijze van spreken dan…maar toch??!!.

Nu we het toch een beetje in de richting van “e viva Espana” zijn afgedwaald…..Er heeft daar eens een hele beroemde voetballende kaaskop oorspronkelijk afkomstig uit 020 gewoond die ooit de gevleugelde woorden “elk nadeel hep z’n foordeel” heeft gepreveld….enne….ook al is het dus overdag nu bepaaldelijk niet echt aangenaam loeierheet, des avonds, als de koperen ploert eindeljk is afgetaaid, is het de afgelopen paar dagen echt meerdere malen zelfs best wel heel erg loeierhelder geweest!!

Da’s iets wat mij vorig jaar ook al opviel met die meteo-trend naar loeierhete zomermaanden, ok en natuurlijk  kan  ik me vergissen…maarre….het aantal kraakheldere zomernachten lijken bijkans de pan uit te vliegen!

Vorig jaar schreef ik al over het gevaar van een heuse “astro-burn out” als je de neiging om, door schuldgevoelens gedreven, echt elke nacht dan toch maar weer op wenst pad te gaan, niet kunt/wilt onderdrukken.  Iets wat bij het huidige “aanbod” aan kraakheldere nacht mijns inziens helemaal niet (MEER!!) nodig is….Als je een nachtje gewoon even geen zin hebt in dat “hemelgedoe” dan lijkt dat nu zowaar te kunnen, want volgende avond is het toch weer (k)raak!!

Bijkomend voordeel met dat warme weer is het feit dat je nu in Nederland kan waarnemen op z’n zuid frans…..in T-shirt en korte broek…met die kantekening dat dat in een waterrijk moerasachtig gebied als de Biesbos met die overkill aan….MUGGEN…aaaarrrgghhhh…dan helaas toch weer niet zo’n aangename bezigheid is….maar goed, kniesoor die daarover loopt te jammeren..Oh…enne…ik ben dus zo’n kniesoor!!!

Afijn…….Een van die vele mooie strakblauwwitte zonsondergangen kon ik onlangs toch echt niet meer negeren en derhalve met EQ6, Lacerta Mgen autoguider en de Canon 1000D plus 500mm F8 Maksutov naar de Biesbos getogen in een poging om zo’n echt “zuid frans hemelobject” op de gevoelige plaat te zetten.

Met “echt zuid frans hemelobject” bedoel ik dan een van de vele fraaie “fuzzy blobs” die te vinden zijn in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). In de richting van dit sterrenbeeld ligt het centrum van ons melkwegstelsel. U weet wel, met daarin het illustere zwarte gat genaamd sagitarius A*, het volgende doelwit van dat radiotelescopenconsortium dat onlangs de wereldwijd uitgemeten primeur had van de allereerste direkte opname van een zwart gat….maar dit “ding” betrof toen het zwarte gat dat gelegen is in M87…De ECHTE “heilige zwarte gaten graal” is natuurlijk een “kiekje” van het zwarte gat in ons eigen melkwegstelsel…maarre… oeps….ik dwaal nu eigenlijk wel een beetje erg af van mijn “core business” en dat is lulle over het schieten van mooie hemelplaatjes.

Welnu….dat sterrenbeeld Boogschutter barst letterlijk uit z’n voegen van de prachtige objecten…MAAR…in onze kouwe (??) noordelijkekikker-streken komt dit sterrenbeeld helaas amper boven de horizon en moet het dus zowel kraak maar dan ook echt kraakhelder zijn en het sterrenbeeld moet dan ook niet toevallig  op z’n hoogst boven de horizon staan net in de richting van een grote lichtvervuilende stad o.i.d., wil je een beetje een kans maken als het gaat om het geslaagd visueel waarnemen danwel fotograferen van al het rijkelijke schoons wat dit sterrenbeeld te bieden heeft.

Een paar daagjes geleden leek er zowaar aan beide voorwaarden voldaan te zijn en heb ik het gokje maar eens gewaagd……enne….ook al zie je dit object, Messier 8 maar beter bekend onder naam de Lagune-nevel, op het kiekje  zo ongeveer rakelings over de “Biesbos-boomtoppen” scheren, verbaas ik mijzelve er nog steeds over hoe goed “ie” eigenlijk nog op de foto staat!

Nu is de lagune-nevel, een joekel van een stervormende waterstofwolk, welliswaar van eenzelfde soort als de grote Orionnevel,  maar wat omvang  betreft toch net effe een stukkie kleiner en tevens ook een stukkie zwakker. In zuidelijker streken zoals zuid frankrijk bijvoorbeeld waar dit object vele malen hoger boven de (donkere) horizon klimt is het visueel waarnemen danwel fotografisch te grazen nemen redelijkerwijze “een makkie” te noemen……..vanuit Nederland is dat dus heel wat minder het geval!

Deze opname is gemaakt met mijn gemodificeerde Canon 1000D waarbij het “anti rood filter” is verwijderd met als gevolg een zeer verhoogde (rood)gevoeligheid precies in het golflengtegebied waar dit soort nevels (emissie-nevels) middels de 656nm waterstoflijn het heftigs hun fraaie rode licht het universum inslingeren.

De Canon 1000D was gekoppeld aan mijn nog steeds verbazingwekkend fabeltastische 500mm (dit getal slaat overigens in “(tele)lenzentaal” op de brandpuntsafstand en NIET zoals gebezigd in “telescopentaal” op de objectiefdiameter!!!)  F8 Maksutov telelensje uit het land van “oom Vladimir”.

Met behulp van mijn brave zwarte rotsvaste heavy duty EQ6-montering….toegegeven rijkelijke overkill voor zo’n licht telelensje…aangestuurd door die nog steeds evenzo verbazingwekkend fabeltastische Lacerta Mgen autoguider….heb ik op mijn gemakkie toekijkend en iets minder op mijn gemakkie “muggen-meppend” 6 subjes van 5 minuten kunnen schieten voordat de Lagune-nevel weer achter de bomen richting zuidwestelijke horizon verdween. Het digitale traject was ook nu weer als vanouds simpel, effectief digitaal “ontwikkelen” met deep sky stacker (wat een fijn programma’tje is dat toch) en daarna nog een beetje “aanklooien” met canon digital pro en photoshop.

Als de weergoden, zij het met…dank U…iets minder achterlijke temperaturen,  de komende weken nog een beetje willen “meespelen” met deze gedreven astrofotograaf, dan ga ik wellicht nog een paar rondjes Boogschutter doen met het kleine maar ozo fijne Maksutovje….en zo niet, dan zijn er altijd nog meer dan genoeg andere leuke objecten te fotograferen in sterrenbeelden die iets  “kikkerlandvriendelijk” hoger boven de horizon komen.   Wordt,   hopelijk iets koeler, zeker vervolgd!!

 

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Charon zegt

    Heel mooi Jan, complimenten hoor !

Speak Your Mind

*