16 april 2024

Lofar-dag. Een kort verslag.

Dit weekend ben ik in Valthe in Drenthe, dat op een steenworp ligt van Exloo/Buinen, waar het centrum ligt van de LOFAR radiotelescoop. Mijn vriendin Emmy vroeg of ik wilde gaan kijken bij de Lofar-dag. Hé leuk, dacht ik, eerst even googlen. En ja hoor, ik vind meteen deze pagina op onze eigen Astroblogs waar deze dag op wordt aangekondigd. Schaam, schaam, dat bericht had ik niet eerder gezien.

Natuurlijk heb ik de LOFAR-antennes wel eerder van dichtbij gezien, maar het leek me leuk om te kijken hoe ze het best wel ingewikkelde concept voorleggen aan het brede publiek.

Het gebied waar de antennes staan is tegenwoordig een artikel 461 verboden toegang zone. Er is een pendeldienst vanaf een speciaal ingericht parkeerterrein naar het hart van Lofar. Je zou misschien denken dat Astron naar zo’n pretentieus project – uniek in de wereld, op technisch en itc gebied is het state of the art – een futuristische pendelbus in zou zetten. Maar dit is Drenthe en daar blijven we gewoon doen. M’n kont doet nog zeer van het hotsen en botsen in de bolderkar.

Bij het Lofar-terrein staan wat standjes, één van Astron en de andere van lokale natuur-organisaties. De ontwikkeling van het gebied gebeurt niet alleen met focus op het heelal. Stichting het Drentse Landschap werkt samen met Astron aan natuurontwikkeling voor een groot aaneengesloten gebied. Astron heeft immers veel ‘lege’ ruimte nodig met hier en daar een antenneveld.

De excursie die wordt gehouden gebeurt onder leiding van een enthousiaste vrijwilliger.  Hij weet net iets meer van de omliggende natuur dan van sterrenkunde, maar voor de leek zal dat niet opvallen. Grappig was zijn zijn verhaal over buizerds die graag op de antenne-palen op de uitkijk gaan zitten en dat bij de afzet voor een vlucht soms een Lofar-antenne bezwijkt.  Minder was hij te spreken over het gif dat Astron gebruikt om de antennes vrij te houden van gras en onkruid. Je kan het aan de gele randen zien.
Een bij lokale de politiek en bevolking gevoelig punt zijn de windmolens die men in de omgeving wil plaatsen. Ook voor Astron is het een zorgpunt. Er is nu één windmolen gebouwd en Astron is aan het meten of het hun waarnemingen nadelig beïnvloedt.

Voor ons was het een gevoelig punt dat het begon te regenen, zo in het open veld zonder beschutting. Even later leverde dat wel een mooie wolkenfoto op 🙂

In Exloo zelf was er – tussen de foodmarketstands – ook aandacht voor de Lofardag. In een zaal van café Bussenmakers gaf Michiel Brentjens doorlopend lezingen over Lofar en de wetenschappelijke resultaten die zijn behaald.  Michiel is radio-astronoom en wordt ook wel “Mr. Lofar’ genoemd. Hij vertelde vol vuur over de techniek en welke objecten werden bestudeerd, ik denk dat het menig bezoeker duizelde. Misschien dat zijn verhaal net te lang was, want Emmy en haar dochter en kleinkinderen vonden het toch hoog tijd voor een terrasje en ik eigenlijk ook wel waardoor ik zijn slot niet heb gehoord.
Ik weet niet of Michiel Brentjens zo ver naar het zuiden reist voor lezingen, maar ik zou hem graag bij vereniging Christiaan Huygens zien spreken.

Voor wie meer van LOFAR wil weten. Kijk op www.lofar.nl

 

Share

Comments

  1. jan brandt zegt

    Hoi Paul….leuk stukkie over een leuk uitstapje naar een leuk “astro-speledingetje”…enne…helemaal mee eens dat we toch eens een keertje zo’n echte ASTRON radio-astronoom zouden moeten uitnodigen om ons, zo heftig optisch ingestelde amateur astronomen, eens te vertellen wat daar, in dat slaperige saaie (geintje…love you…stelletje turfvretende hunnebed-knuffelaars…hihi!!) Drente allemaal aan high tech hyperserious (radio)astronomy wordt uitgespookt!!

Speak Your Mind

*