3 maart 2024

Dwergsterrenstelsels ontdekt met superzware zwarte gaten op een plek waar je ze niet verwacht

Amy Reines (Montana State University). Credit: MSU Photo by Adrian Sanchez-Gonzalez

Je verwacht ’t niet, dwergsterrenstelsels die een superzwaar zwart gat hebben, niet in hun centrum, waar je ze zou verwachten (áls ze al een superzwaar zwart gat hebben), maar ronddolend ergens in de buitengebieden van de dwergstelsels. Een team van sterrenkundigen onder leiding van Amy Reines (Montana State University – zie haar foto hierboven) onderzocht met de Karl G. Jansky Very Large Array, een set radiotelescopen van het National Radio Astronomy Observatory, 111 dwergstelsels binnen een afstand van 1 miljard lichtjaar van de aarde en 13 daarvan bleken van die zwervende superzware zwarte gaten te huisvesten. Niet in hun centrum, zoals bij superzware zwarte gaten in gewone sterrenstelsels het geval is (zoals Sagittarius A* in de kern van ons Melkwegstelsel), maar ergens zwervend in de buitenwijken. Mogelijk dat ze hier hebben waargenomen wat eerder al door Jillian Bellovary (Queensborough Community College in New York) is gepostuleerd op basis van simulaties: dat dwergstelsels wel eens ‘off-center’ superzware zwarte gaten zouden kunnen bevatten als gevolg van gravitationele interacties met andere sterrenstelsels. Het vakartikel “A New Sample of (Wandering) Massive Black Holes in Dwarf Galaxies from High Resolution Radio Observations” werd op 3 januari gepubliceerd in The Astrophysical Journal. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

 1. Zou het stiekem een “dubbel-sterrenstelsel” zijn?
  [ – Analoog aan dubbelsterren of dubbelplaneten ]
  Waarbij het ene sterrenstelsel een Dwergsterrenstelsel is, en het ‘andere object’ slechts bestaat uit een (superzwaar) zwart gat? Het ‘externe’ zwarte gat fungeert min of meer als een anker plek voor het dwergstelsel? Of zo je wenst dat beide ‘objecten’ (Zwart Gat en Dwergsterrenstelsel) om een gezamenlijk zwaartekrachtspunt draaien?

  Groet, Paul

 2. Hephaistos zegt

  Zoiets is waarschijnlijk wel mogelijk, maar dan is nog de vraag hoe zoiets ontstaan is. Want een supermassief zwart gat “hoort” in of nabij het centrum te liggen. Wat voor kracht rukt het zwarte gat uit het sterrenstelsel maar laat de rest van het stelsel intact? Het blijft vreemd om zoiets te verklaren.

  • Waarom zouden ze tegelijk en op “nagenoeg dezelfde plaats” moeten zijn ontstaan? Wellicht heeft het Zwarte Gat wel later een reeds compleet Dwergstelsel ingevangen…
   Of het mogelijk is of een ‘naakt’ superzwaar Zwart Gat ontstaat? Me dunkt dat dit soort Zwarte Gaten volgens de theorie sowieso een ouderdom heeft als ongeveer het heelal. Sterren zo groot als Sol (of groter) in dat Dwergstelsel zijn uiteraard van veel jongere datum, anders waren ze al door hun brandstof heen. ( Ook Sol is veel jonger dan Sgr A* . ) Interessant zou zijn te weten hoe de populatie van dat Dwergstelsel er uitziet.

   Als het mogelijk is dat er van die blote superzware Zwarte Gaten zijn, zullen we ze ook nauwelijks kunnen waarnemen, tenzij we de achtergrond zien via zwaartekracht lenzen… 😉

   Groet, Paul

   NB Misschien heeft dat Dwergstelsel wel zijn eigen kleinere Zwarte Gat, om structuur te geven aan dat Dwergstelsel. 🙂

 3. M. Roepers zegt

  Soms vraag ik mij af of er niet meer zwarte gaten zijn dan wij veronderstellen. Of anders gezegd dat de massa aan Zwarye gaten niet veel hoger is dan nu ingeschat wordt. Die massa zou dan een deel van de donkere materie vormen. Maar dat zijn maar gedachten van een geïnteresseerde leek.

  • Ik ben ook maar een geïntegreerde leek.

   Maar hele zware Zwarte Gaten zouden een ander beeld/grovere verdeling van de Donkere Materie moeten geven. Iets wat niet met de werkelijkheid overeenstemt, zo heb ik begrepen.
   Hele kleine Zwarte Gaten zou wel overeenkomen met die verdeling. Maar hoe zijn die Zwarte Gaten dan recent ontstaan. ( Als zij nog stammen van 14 miljard jaar geleden, waren ze al verdampt volgens berekeningen van Stephen Hawking: Hawking-straling. )

   Groet, Paul

Speak Your Mind

*