30 september 2022

Twee exoplaneten ontdekt die een sterke interactie met elkaar hebben

Impressie van het systeem van WASP-148. Op de voorgrond WASP-148c. Credit: Institut d’astrophysique de Paris, Mark A. Garlick

Exoplaneten die elkaar gravitationeel beïnvloeden zijn al eerder waargenomen en wel vanuit de ruimte met satellieten zoals Kepler. Maar nu is er voor het eerst ook een paar gespot vanaf de aarde. Met behulp van het Franse instrument SOPHIE van het Observatoire de Haute-Provence (CNRS/Aix-Marseille Université) heeft men de beweging van de exoplaneten WASP-148b en -c nauwkeurig gevolgd en daaruit blijkt dat deze twee elkaar sterk beïnvloeden, iets wat bevestigd is met andere instrumenten. De ster WASP-148 staat in Hercules, 809 lichtjaar van ons vandaan. Exoplaneet WASP-148b (0,3 keer de massa van Jupiter) draait er in negen dagen omheen en WASP-148c (0,4 keer de massa van Jupiter) in 36 dagen, precies vier keer zo lang.

De twee omloopbanen zijn in resonantie met elkaar, hetgeen al een gravitationele interactie betekent. Maar er is meer aan de hand. Want men heeft kunnen meten dat de twee planeten geen constante snelheid hebben, maar dat ze voortdurend versnellingen en vertragingen ondergaan, iets dat wijst op een sterke gravitationele interactie die de twee planeten moeten hebben (zie de grafiek in de tweet hierboven). Hier het vakartikel over de twee exoplaneten, verschenen in Astronomy & Astrophysics. Bron: Eurekalert.

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Aha, mits er seizoenen op die planeten bestaan, zijn daar dus niet alle seizoenen even lang!

  Nog iets anders: waarom schrijven dat de massa 0,3 keer die van Jupiter is, terwijl dat overeenkomt met de massa van Saturnus? Het is toch redelijk bekend dat de massa van Saturnus 0,3 keer die van Jupiter is? WASP-148b heeft dus ‘gewoon’ een massa van 1,0 keer Saturnus. (En WASP-148c een massa van ongeveer 1,3 keer Saturnus).

  Saturnus’ live matters! 😉

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Etienne Durinck zegt

  Of misschien : When only …

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: