23 april 2024

Neowise encore!!

Komeet Neowise

Hoewel je de afgelopen dagen in the media and far beyond bijkans lijkt te worden “doodgegooid” met foto’s van “de komeet”….EN… hoewel het er vet op begint te lijken dat zo ongeveer iedere puberale “astrofoto-novice” in de leeftijd van acht tot ver boven de tachtig zich allemaal lijken te ontpoppen als “doorgewinterde ervaren astrofotogafen”, slechts gewapend met een miezerige 70mm meade ETX k..tkijkertje en een state of the art zzzzmartvoon…(hmmmm Arie, wie zou zich met deze intrumentarium-omschrijving nu aangesproken voelen, denk je..hihi??!!) voel ik me als ervaren, bloedserieuze  noest zwoegende hard core open veld astrofotograaf desondanks toch geroepen om ook nog maar even een extra astrofotografische duit in het “komeet Neowise zakje” te doen en wel in de vorm van nevenstaande afgelopen week geschoten hemelportret van dit best wel erg schattige staartsterretje die nu, na haar recente zons-passage weer bezig is om ons zonnestelsel te verlaten.

Ik had haar uiteraard zoals gevoeglijk bekend moge wezen (zie het waarnemingsverslag van Hopman Arie van vorige week!!) al eerder op de kiek gezet….maar tijdens een serie van maar liefst drie kraakheldere deep sky astrofoto-expeditie’s achter elkaar van deze week  kon ik haar opdringerige aandachttrekkende in mijn nek gehijg vanuit noordwestelijke hemelrichting toch niet helemaal negeren en dus heb ik er aan het eind van astrofotonacht nummero twee toch nog maar even wat extra (belichtings)tijd aan gespendeerd….met nevenstaande best wel aardig kometenkiekje als redelijk hoegbaar (vind ik!) aanschouwelijk resultaat!

Ik ben de afgelopen paar nachten onder de open veld hemel weer dik in de weer geweest en voor de zoveelste keer vet “madly in love” gevallen met “Vladimira”, mijn langgeleden voor heul weinag (30 jaar geleden en 35 florijnenpieken!!) op de zwarte markt in Beverwijk op de kop getikte kleine maar ozo fijne 500mm (=brandpuntsafstand in telelenzen-lingo!!) F8 Maksutov-telelensje en derhalve zijn de kometenfotonen van Neowise met dit kekke stukkie optiek uit Moedertje Rusland naar het (gemodificeerde) CMOS-hart van de Canon 1000D gedirigeerd.

Mijn plaatje van een weekje of wat geleden had een belichtingstijd van slechts 30 seconden in zijn mik, bij deze gelegenheid ben ik maar even fanatiek overboord gesprongen en heb ik er maar liefst drie minuten tegenaan gesmeten….en hoewel Neowise bij deze opname wel behoorlijk meer “van het doek springt” is en blijft mijn favo-plaatje toch de kortbelichte close up opname die ik een weekje of wat geleden heb genomen…maar goed….ook al druipt er dus best wel een behoorlijk tikkie “verplicht nummer-gevoel” van deze opname af, toch gaat ook deze gewoon braaf mijn “astrofotografisch bejaardenhuis foto album” in.

Tja….en wat vinden we nu eigenlijk van de Komeet Neowise en haar verschijning?? Hmmmm…..ik ben geneigd om deze prangende vraag te beantwoorden met de kreet…”het gebakkie heeft drie gezichten” waarvan één rotponum en twee friendly faces. Dat “rotponum” vind ik omdat het visuele blote oog aanzicht van Neowise mij eigenlijk best wel behoorlijk tegenvalt.

Begin van de week liep ik van mijn thuisbasis aan de voet van de Grote Kerk verwachtingsvol het Plein af in de hoop om bij onderdoor wandelen van de Catharijnepoort naar de Hooikade aan de Oude Maas met zicht op de noordwestelijke richting over Zwijndrecht de komeet in volstralende glorie aan de zonsondergang hemel te mogen aanschouwen….maarre…helaas pindakaas….toch weer een typisch gevalletje van “Kohoutek-telleurstelling”.
Als jong ventje, zo kan ik mij nog heel goed voor de geest halen, heb ik daar ooit vele avonden achter elkaar voor de kat z’n viool naar de spetterend voorspelde komeet Kohoutek staan zoeken….enne….dat was dus mijn allereerste astroranzige kometen-miskleun met helaas vele toekomstige telleurstellende “volgelingen”, Kometen Hale Bob, Hyakutake en Holmes uitgezonderd.
Nou geloof best wel dat Neowise aanschouwd vanaf een echte donkere plek wel een visueel ogenpretje is (geweest??) maar alhier in het lichtovergoten westen vond ik dat dus wel een beetje tegenvallen. Echter met een (heel klein)beetje verrekijker danwel met een (heel klein)beetje aan fotografische hulpmiddelen is Neowise wel een alleraardigst en prima te hoegen komeetje gebleken en dus….Encore Neowise….tot over een jaartje of 7000!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Enceladus zegt

  Mooi stukje Jan. Guess what? Ik ga eindelijk (was er zes jaar geleden al mee bezig) een telescoop aanschaffen. Mijn vriendin was vorige week helemaal lyrisch toen ze Neowise door mijn verrekijker zag, dus dat is een goede reden om nu maar eens een (redelijk) serieuze telescoop aan te schaffen. Ben me al avonden lang aan het inlezen. Man, man wat een keuze!

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • jan brandt zegt

   Een heuse eigen telescoop aanschaffen?!? Welk een uitstekend idee….understatement of the year!! Een telescoop is tenslotte toch zoiets als een primaire levensbehoefte?? Helaas heb je gelijk dat het aanbod aan deze “primaire levensbehoefte” tegenwoordig waarlijk gestoord uibundig is! Aan de kwaliteit van het aangebodene zal het hedentendage niet liggen….het probleem is vooral het bepalen”wat je smaak is”. Eh….mocht je nog “dingetjes” opgehelderd willen hebben…please, don’t hesitate to ask, ok!!??

   • Maar je kan ze toch ook zelf bouwen en de lenzen slijpen? https://www.astroblogs.nl/2011/08/13/hoe-slijp-je-een-telescoopspiegel/ Dan komt Gert de winter wel door…. je hebt vast nog wel wat slijppoedertjes liggen, carborundum, ceriumoxide etc :-). Hij kan natuurlijk ook voor de Chinees gaan, dat scheelt een komma in de prijs en het gaat “ietsje” sneller.

    • Enceladus zegt

     Nou Nico, als je ‘first light’ met St Juttemis wil, dan moet je mij er eentje zelf laten bouwen. 😉

     Groet,
     Gert (Enceladus)

   • jan brandt zegt

    Wat dat zelfbouwen betreft is er natuurlijk ook de gulden middenweg van geheel naar eigen smaak optiek en randonderdelen los kopen en daarna zelf assembleren in een al dan niet gesloten optiekbuis van een materiaal naar eigen keuze. Zit zelf bijvoorbeeld al een tijdje te broeden op het bouwen van een zogenaamde “apo-killer-newton”….15 cm F8 topspiegeloptiek (1/8 lambda plus!!) “verpakt” in zoiets oogstrelends als een lichtgewicht kersenhouten (mooie diepwijnrode kleur!!) optiekbuis…..gewoon voor de lol en omdat het kan. Maarre….gewoon naar een telescopenzaak gaan en een middagje “kwijlen” is ook erg leuk en effectief, hoor!! Ik ga zaterdag maar weer eens op astrospeelgoedjacht naar een kleiner contragewicht voor mijn EQ6 500 mm Maksutov telelens combi…het houd je (niet..hihi!!) van de straat!! Eh….ga je ter lering ende vermaak ook mee naar Leidschendam??

  • Enceladus zegt

   Hoi Jan,

   Ik heb inderdaad wel een paar vragen. Mag dat hier of liever per mail? Als het hier mag dan het volgende: ik wil in ieder geval een Goto-telescoop met tracking. En liefst een met zo min mogelijk ‘hendeltjes, stangetjes en ander ongerief’. Daarnaast moet hij compact zijn, want ik zal hem nogal eens vervoeren.

   Met bovenstaande in gedachte kwam ik al gauw uit bij Maksutov-telescopen. Behalve Goto zijn sommige monteringen tegenwoordig ook uitgerust met Wifi en dat heeft als voordeel dat je de telescoop met je smartphone kunt bedienen in plaats van met een handbediening met een kabel. Daar ben ik wel van gecharmeerd.

   Dan de opening (en vergroting). We willen natuurlijk de maan en de planeten zien, maar het zou leuk zijn als we ook wat deep sky objecten zouden kunnen zien. Zodat de Andromedanevel in plaats van een vaag stipje plotseling een andere Melkweg blijkt te zijn, zeg maar. Wat voor opening is daar minimaal voor nodig?

   Dan de ‘build quality’. Ik heb het niet zo op plastic. Een montering met motortjes die in een bonk plastic verwerkt zijn, roept bij mij niet het beeld op dat ik jaren plezier ga hebben van het apparaat.

   Goed, ik heb er al een paar op het oog en wil daar ook wel vragen over stellen, maar ik wil jou niet beïnvloeden en eerst eens van jou horen waar je op uit komt.

   Groet,
   Gert (Enceladus)

 2. jan brandt zegt

  Krijg nou de hik…Hihi…zo te zien zitten wij precies op hetzelfde moment op Astroblogs op elkaar te reageren!!
  Ben nu effe pleite…maar hebben zo weer contact,ok??!!

 3. jan brandt zegt

  Nu dienen we hier op Astroblogs in principe natuurlijk onpartijdig te zijn….maarre…in Leidschendam zit Robtics….vind ik persoonlijk een fijne grote telescopenzaak en ook nog eens gerund door knakkers die allemaal aktief zijn in de landelijke werkgroep astrofotografie………Daar wil ik op een zaterdag met graagte nog welleens..eh..”buurten”, ter lering ende shopvermaak….als je begrijpt wat ik daarmede bedoel?!? Als je eens een keer oog in oog wil staan met een kudde “teletoeters” plus bijbehorende fanatieke deskundige astro-achterban….dan is dat wel… “the (a) place to be”!! Overigens..Hou me ten goede…er zijn ook nog een paar andere telescopenzaken in Nederland, hoor..(niet zo veel…de nederlandse astromarkt is natuurlijk niet zo groot) die ook hun vak verstaan!!

  • Enceladus zegt

   Inmiddels op hun website gekeken. Ik zie forse prijsverschillen tussen telescopen met een opening van 150 en 200 mm. Ga je met eentje van 200 mm echt heel veel meer zien?

   En heb je wellicht ook de namen van ander telescoopzaken in Nederland?

   Groet,
   Gert

 4. jan brandt zegt

  Hoi Gert….Eh….ik zou heul gezellig vinden om op een zaterdag (ochtend/middag…bijvoorbeeld…aanstaande!) omringd door telescopen in Leidschendam danwel in een andere telescopenshop jouwer keuze plezant over telescopen te delibereren….enne…mag ik dan meteen met de telescoopspiegel in huis vallen door te zeggen dat jouw voorlopige “voorkeur” voor een schone Maksutov uiteraard mijn welgemeende zegen heeft. Zo’n Maks in een maatje ergens tussen de 10 en 20cm is een heel fijn, solide en reisvaardig instrument. Wat de eventuele zichtbaarheid van fuzzy blobs betreft is…helaas…toch meer de (donkere) waarneemplek al dan niet “de killer” dan het waarneeminstrument. Hoor wel van je…alhier via Astroblogs danwel via een ander communicatie-middel…Mag zelfs een ouderwetschen postduif zijn!

  • Enceladus zegt

   Hoi Jan,

   Wat een aardig aanbod! Daar ga ik (we eigenlijk) graag gebruik van maken. Aanstaande zaterdag lukt niet, maar ik ga even kijken wanneer het wel kan. Volgens mij heb ik jouw electronische-postduif-adres nog wel, dus ik stuur je binnenkort een mailtje.

   Groet,
   Gert

Speak Your Mind

*