1 december 2023

Livestream lancering Starship SN10 van SpaceX [update]

[Om 00:15, 4 maart, heeft de SN10 een succesvolle testvlucht + landing gemaakt. De SN10 bereikte een hoogte van 10 km, de vlucht duurde 6 min. en 20 seconden en had een heuse ‘soft’ touchdown. Helaas explodeerde de SN10 kort hierna.}There we go again! Vandaag, in de loop van deze woensdag de derde maart zal SpaceX een high-altitude testvlucht maken met Starship SN10. Het lanceervenster loopt van 16:00 tot vannacht 1:00. Dit is even onder voorbehoud, SpaceX meldt 3 maart maar een exact tijdstip is nog niet aangekondigd, ook is hun eigen webcast nog niet getoond. De SN10-vlucht is de derde suborbitale testvlucht en wordt uitgevoerd vanaf Boca Chica, Cameron County, Texas. SpaceX stelde zich met de SN10 ten doel om 10 km hoogte bereiken. Net als bij de vorige testvluchten zal ook de SN10 aangedreven worden door drie Raptor-motoren. Deze raketmotoren worden achtereenvolgens uitgeschakeld voordat het voertuig het hoogste punt van de vlucht bereikt, bij deze dus 10 km. Na heroriëntatie op het hoogste punt in de vlucht moet een gecontroleerde äerodynamische afdaling met bodyflaps gebeuren. De afdaling, wordt gedaan m.b.v. de onafhankelijke beweging van de bodyflaps, welke alle vier worden bediend door een boordcomputer om de houding van Starship tijdens de vlucht te regelen en een nauwkeurige landing op de beoogde locatie mogelijk te maken. De Raptor-motoren van de SN10 ontsteken opnieuw zodra het voertuig een landing-flip-manoeuvre uitvoert onmiddellijk voor de landing op het landingsplatform.

Starship SN9, Boca Chica, Texas Credits; Jared Krahn/Wikimedia Commons

Een gecontroleerde äerodynamische afdaling met bodyflaps is van cruciaal belang voor het landen van een ruimteschip op bestemmingen in het zonnestelsel waar geen geprepareerde oppervlakken of landingsbanen bestaan, en om terug te keren naar de aarde. Het was bij de SN9 dit laatste deel van de testvlucht dat mis ging, een Raptor-motor raakte los, de landing-flipmanoeuvre ging verkeerd, waardoor SN9 zijwaarts binnenkwam en hard de grond raakte. Gelukkig was er vervolgens geen schade aan de SN10, of aan de Tank Farm, en konden de voorbereidingen voor deze nieuwe lancering doorgaan. Het Starship, bedoeld voor maan- en Marsreizen is zowel een rakettrap als een bemannings- en vrachtschip, en zal ook moeten lanceren vanaf de maan of Mars. De eerste trap, Super Heavy, is in ontwikkeling en is nog niet getest. Bronnen: SpaceX, NasaSpaceFlight

Share

Comments

 1. En … hij is kapot…

  • Enceladus zegt

   Hoezo dan? Hij is toch geland?

   Groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ja, maar hoe? Hij stond er een beetje bij als de toren van Pisa. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn?

   • Dat leek wel even zo, dus wat dat betreft ging het beter dan de vorige keren.

    Maar om nou te zeggen dat hij herbruikbaar is en nog wel een keertje gelanceerd kan worden is wellicht wat te optimistisch…

    Kapot is denk ik toch best een accurater omschrijving.

    • Enceladus zegt

     Hij schijnt zelfs enkele minuten na de landing geëxplodeerd te zijn!

     Groet,
     Gert (Enceladus)

     • Precies dat bedoel ik ook met hij is kapot (maar iedereen sliep toen waarschijnlijk al). In de video terug te zien op 10:39 uur.

      De landing was in elk geval meteen al erg hard en hij stuiterde zelfs nog een stukje omhoog. Daarna stond hij scheef en lekte er van alles. Het zou mij niet verbazen als ze hem bewust hebben opgeblazen uit veiligheidsoverwegingen.

     • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

      ‘Waarschijnlijk als gevolg van het falen van enkele van de landingspoten, vloog het gekantelde Starship in brand op het landingsplatform en ontplofte een paar minuten later.’ En ‘Legs are a mess’ zie ik o.a. staan. Tot zoverre de berichtjes,
      https://www.nasaspaceflight.com/2021/03/starship-sn10-launch-raptors-roll-boca-chica/

  • Uh, dat zeg je niet zo cru… het is een “unexpected pyrogenic disintegrating anomaly”

 2. Enceladus zegt

  Foto’s van het wrak op de Facebookpagina van Space X Updates: https://www.facebook.com/SpaceX-Updates-106055221442749/

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Hoewel het een succes is voor de aandrijving is het sigaar/fallus ontwerp van dit voortuig verre van stabiel gebleken, dat wordt dus niks. Men moet een voorbeeld nemen aan onze aliens en deze aandrijving gaan inbouwen in het bekende vliegende schotel/drone concept dat veel stabieler is en qua beschikbare ruimte over veel meer redundantie kan beschikken m.b.t. plaatsing van extra dedicated motoren. Zo kan je nog wat experimenteren. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6382/abdf6e/pdf

 4. Enceladus zegt

  Science Fiction of op afzienbare tijd werkelijkheid? https://www.youtube.com/watch?v=G3hPH_bc0Ww

  Groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: