14 juni 2024

Astroblogs weer in de lucht [Update]

De Astroblogs is sinds vanochtend weer in de lucht. Zaterdagmiddag wilde ik een upgrade doen van de database van de website (technisch: een upgrade van MariaDB 10.5.17 naar 10.6), maar dat ging ergens fout. Resultaat was dat de hele website plat lag en niets meer werkte. Ik had ’s avonds een verjaardag en zondagochtend moest ik trainen voor de marathon, dus pas zondagmiddag (tijdens Heerenveen-Feyenoord 😀 ) had ik tijd om er naar te kijken. Uiteindelijk lukte het om de software op de server te herstellen (Plesk) en om daarna de website weer terug te krijgen. Ik maak dagelijks een backup van alles wat er op de site staat plus de database, dus die kwam goed van pas. Gisteravond kreeg ik de homepage van de website weer in de lucht, maar het probleem was vervolgens dat als je een afzonderlijke blog wilde bekijken je een 404 nginx error kreeg. Afijn, dat probleem is vanochtend geholpen, dus de blogs zijn weer gewoon leesbaar. Laatste wat ik nog moet doen is de blogs herstellen die tussen 2 en 11 februari zijn gepubliceerd. Dat ga ik vanavond doen. Oh ja en de Database is jammer genoeg weer gedowngrade tot MariaDB 5.5, geen idee hoe dat kan. Wellicht dat ik daar Hostnet voor inschakel om de upgrade goed te doen. Wordt vervolgd.

[Update 13 februari] Ik heb zojuist de blogs tot en met 9 februari kunnen herstellen. Verder kwam ik niet, de blogs daarna zaten niet in een backup, want die van dit weekend zijn door de problemen niet gelukt. We moeten het dus doen met de blogs tot en met 9 februari. Ik weet dat ik zaterdagochtend nog een blog had over die Russische satelliet, die tot twee keer toe was uiteengevallen, maar die ben ik gewoon kwijt, jammer dan.

Share

Comments

 1. Met die satelliet kan ik je wel helpen.

  Titel: Russische KOSMOS 2499 satelliet voor de tweede keer in stukken uiteengevallen

  [beginplaatje – ik heb het plaatje zelf niet]

  Impressie van ruimtepuin in een baan om de aarde. Credit: NASA – http://visibleearth.nasa.gov/

  [einde beginplaatje]

  [blog]

  Volgens het 18e Space Defense Squadron van de US Space Force (USSF) [1] is de Russische KOSMOS 2499 satelliet vorige maand uiteengevallen in verschillende brokstukken. Het uiteenvallen van de satelliet gebeurde op 4 januari door nog onduidelijke oorzaak. De militaire dienst zegt dat ze nadien 85 brokstukken van de satelliet in de gaten houden, die zich bevinden op een hoogte van 1169 km, aldus hun tweet van 7 februari j.l.:

  [tweet venster]

  #18SDS has confirmed the breakup of COSMOS 2499 (#39765, 2014-028E) – occurred Jan 4, 2023 at appx 0357 UTC. Tracking 85 associated pieces at est 1169 km altitude – analysis ongoing. #spacedebris #space @SpaceTrackOrg @US_SpaceCom @ussfspoc

  — 18th Space Defense Squadron (@18thSDS) February 7, 2023

  [einde tweet venster]

  Het is niet voor het eerst dat de KOSMOS 2499 in delen uiteenvalt, want een eerste keer gebeurde dat al op 23 oktober 2021, toen volgens Jonathan McDowell, sterrenkundige verbonden aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, 22 brokstukken werden geteld. De KOSMOS 2499 satelliet werd op 23 mei 2014 gelanceerd. Waarnemers die banen van satellieten volgen zagen al dat de satelliet soms vreemde manoeuvres uitvoerde, hetgeen al tot speculaties leidde, bijvoorbeeld dat het zou gaan om een experimenteel antisatellietwapen, of een toestel dat andere satellieten kon onderhouden óf om een soort opruimer van ruimtepuin. Een artikel van het Russische Moscow Institute of Physics and Technology zei dat de KOSMOS 2499 een satelliet was met een experimentele plasmamotor, die met behulp van ionen voortstuwing levert. LeoLabs, Inc, een commercieel bedrijf dat ook satellieten volgt, denkt dat de twee momenten dat KOSMOS 2499 uiteenviel te maken had met een explosie van de motor, eentje met een lage intensiteit. De hoogte van 1169 km betekent dat het nog decennia kan duren voordat de broksstukken zijn opgebrand in de aardse atmosfeer. Tot die tijd vormen ze een gevaar voor de werkende satellieten op die hoogte.

  Recent was er al een ander incident in de ruimte, waarbij op 27 januari twee brokstukken uit het Sovjettijdperk elkaar op meters naderden, maar net niet botsten. Dat ging om een deel van een rakettrap, die vlakbij een uitgeschakelde satelliet kwam op 984 km hoogte, die 6 meter van elkaar kwamen. Zouden ze zijn gebotst dan zou dat duizenden kleine fragmenten van ruimteafval hebben opgeleverd, die een groot gevaar kunnen vormen voor de nog werkende satellieten op die hoogte. Bron: Phys.org. [ https://phys.org/news/2023-02-russian-satellite-broken-pieces-littering.html ]

  [einde blog]

  Als je nog iets van de missende blogs weet, kun je ze in Google cache openen. Zo kwam ik aan deze. Ik had de URL in mijn browsergeschiedenis, gegoogled, bij zoekresultaat op de 3 verticale stipjes geklikt, popupje en dan daarin rechtsonder op Cache klikken. Dit is op Windows/Firefox maar het zal grofweg wel overal hetzelfde zijn.

 2. Fijn dat alles weer werkt Arie !
  Goed ook dat je weet wat de oorzaak was, en dat het geen DDoS-aanval was o.i.d. 🙂

Speak Your Mind

*