29 april 2024

Verbluffende nieuwe JWST-opname van Sharples 2-155 (de Grotnevel) ?

Sharpless 2-155 WebbishZie hier een zojuist vrijgegeven opname van Sharpless 2-155, oftwel de grotnevel. Een nieuw staaltje van de Webb ruimtetelescoop??? Welnee, de telescoop waar deze plaat mee gemaakt is, is ongeveer 8,8 miljard dollar goedkoper dan de JWST. Dat is namelijk mijn 25cm Newton spiegelteescoop hier in de achtertuin in Valthe.

De leuke webbish sterren heb ik in PixInsight met wat getruc met een convolutie-algoritme gefabriceerd. Niet iedereen zal het waarderen, maar ik vond het leuk om te proberen.

Hieronder volgt dezelfde foto nogmaals, maar nu met de normale newton-sterren. En ik vind dat nóg mooier, haha.
De foto heb ik gemaakt met een ‘good old’ Atik383L zwart-wit camera door smalbandfilters:
SII-band: 6 uur  (gemapt naar rood)
H-Alfa-band: 4,8 uur (gemapt naar groen)
OIII-band: 5,3 uur (gemapt naar blauw)
Dit is het bekende ‘Hubble-pallet’.

Sharpless 2-155 Hubblepallet

De belichtingen stammen uit 2021. Bij eerdere pogingen om de de opnames te bewerken, lukte het me niet om er iets fatsoenlijks van te maken. Nieuwe tools en skills brengen me nu verder.

Share

Comments

  1. Mooie foto(-s) Paul! En dan is de hamvraag natuurlijk welk van de twee het mooiste is. Ik moet zeggen dat de nieuwe versie, waarin de sterren die spikes hebben, mij ook wel kan bekoren.

  2. De spikes leiden mij teveel af. Zonder vind ik mooier. Prachtige foto Paul.

  3. jan brandt zegt

    Zag het blogje en mijn eerste gedachte was toch iets van “huh, heb jij opeens de gave bemachtigd om lokaal het weer naar je hand te kunnen zetten” want ik heb in de afgelopen drie wintermaanden toch echt amper mijn teletoeters aktief in het dordtse vrije veld mogen aangeraken vanwege “cumulo nimbus astronomicus irritantus persistentus”…ofwel..het vasthoudende “pleuris weer”!! Maar goed, je hebt je lekker achter de open haard met glorieus succes digitaal vermaakt met ” verbouwen van oude data”..enne…Alles met Newtonspikes is mooi!!

Speak Your Mind

*