8 oktober 2024

Buitengebied zonnestelsel mogelijk gevormd door langsscherende ster

De vele duizenden kleine hemellichamen voorbij de baan van Neptunus zijn daar mogelijk terechtgekomen doordat een ster miljarden jaren geleden langs het zonnestelsel scheerde. Dat laten gedetailleerde computersimulaties van een team van Duitse en Nederlandse onderzoekers zien. Ze publiceren hun bevindingen in twee wetenschappelijke artikelen.

Stilstaand beeld uit de simulatie. (c) Forschungszentrum Jülich

Sterrenkundigen konden tot nu toe moeilijk verklaren waarom er duizenden hemellichamen met diameters van meer dan honderd kilometer in langgerekte, schuine banen om de zon draaien.

Een team van onderzoekers met daarbij simulatie-expert Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) heeft nu meer dan 3000 computersimulaties verricht. Uit de simulaties kwam naar voren dat er miljarden jaren geleden een ster van ongeveer 0,8 keer de massa van de zon langs kan zijn gevlogen. De ster kwam onder een hoek van zo’n 70 graden op een afstand van zo’n 110 keer de aarde-zon voorbij. Ter vergelijk: Neptunus staat op 30 keer de afstand aarde-zon.

De langsscherende ster verklaart niet alleen de banen van bijvoorbeeld de dwergplaneet Sedna, maar ook die van objecten die bijna loodrecht op de planeetbanen bewegen. En het kan de banen verklaren van 2008 KV42 en 2011 KT19, twee hemellichamen die in tegengestelde richting van de planeten draaien.

“En, tot onze verrassing leveren de simulaties ook een verklaring voor waarom Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus twee soorten manen hebben,” voegt Simon Portegies Zwart toe. “Door de stellaire flyby werden sommige kleine hemellichamen uit de buitengebieden naar binnen geslingerd en daar ingevangen door de reuzenplaneten. Dat werden vervolgens de onregelmatige maantjes die op grote afstand, in schuine langgerekte banen om de planeten draaien.”

“De schoonheid van de simulatie en het daaruit voorkomende model ligt in de eenvoud,” zegt hoofdauteur Susanne Pfalzner van het Forschungszentrum Jülich in Duitsland. “Het beantwoordt meerdere open vragen aan de hand van één gebeurtenis.”

Wetenschappelijke artikelen
Trajectory of the stellar flyby that shaped the outer Solar System. Door: Susanne Pfalzner, Amith Govind & Simon Portegies Zwart. In: Nature Astronomy, 4 september 2024.
Irregular moons possibly injected from the outer solar system by a stellar flyby. Door: Susanne Pfalzner, Amith Govind & Frank W. Wagner. In: The Astrophysical Journal Letters, 4 september 2024.

Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. Jeroen Van Craenenbroeck zegt

    Zou men dan ook in staat zijn te achterhalen welke ster er precies passeerde? Als men weet uit welke richting en onder welke hoek de ster kwam, is het wellicht mogelijk de baan ervan te berekenen, niet?

  2. Oei, we praten over iets dat miljarden jaren geleden plaatsvond. Op een tijdschaal van miljoenen jaren terug zijn er wel berekeningen te maken welke ster wanneer langs kwam, maar zó lang geleden lijkt mij uitgesloten.

Speak Your Mind

*