19 juli 2018

THEMIS is gereed voor lancering vrijdagnacht

technici brengen de THEMIS in de top van de Delta-draagraketDe nieuwste satelliet van de NASA, de THEMIS, staat klaar om vrijdagnacht 16 februari gelanceerd te worden. Het aftellen is nog niet begonnen1, maar als alles volgens plan verloopt zal deze tussen 00u08m27s en 00u27m27s uur Nederlandse tijd worden gelanceerd, gedragen door een Delta-II raket. De naam THEMIS heeft eigenlijk een dubbele betekenis, want het is zowel een afkorting (voor Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms)als de naam van de godin van de gerechtigheid, wijsheid en goede raad uit de Griekse oudheid. De bedoeling van THEMIS is om gedurende twee jaar het noorderlicht in het noordpoolgebied in de gaten te houden. Het gaat vooral om de vraag hoe de aktiviteit van het noorderlicht, ook wel aurora of poollicht genoemd, plotseling kan verhevigen. Zoals bekend ontstaat noorderlicht als zonnedeeltjes in het aardmagnetisch veld komen en dan in de bovenlagen van de atmosfeer botsen met zuurstof- en stikstofatomen. Daarbij komt energie vrij in de vorm van licht en dat zien we op Aarde als het noorderlicht. In feite is de THEMIS niet

Noten
  1. hoe dat aftellen precies verloopt kan je heel precies hier bekijken, van T minus 150 minuten tot T=0 []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.