19 maart 2024

Raketmotor gemaakt met 3D printer succesvol getest

test_Tri_D

© UC San Diego

Een door studenten ontworpen en geproduceerde raketmotor, welke volledig gemaakt is met behulp van een 3D printer, is afgelopen zaterdag succesvol getest in de Mojave woestijn in de VS. De Students of the Exploration and Development of Space (SEDS) van de Universiteit van Californië in San Diego hebben acht maanden gewerkt aan de kleine metalen raketmotor, die de Tri-D wordt genoemd. Om de 17 cm grote motor te kunnen printen werd kobalt chromium als ‘inkt’ gebruikt, een materiaal dat tegen hoge temperaturen bestand is. De Tri-D moet de motor worden van de derde trap van een raket, die kleine cubesat-satellieten de ruimte in moet brengen. Als brandstof wordt kerosine en vloeibare zuurstof gebruikt. Kosten van de ontwikkeling + productie van de Tri-D: ruim € 5.000,-, een schijntje vergeleken met de productie van een ‘gewone’ raketmotor. Hieronder beelden van de test afgelopen zaterdag.

Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. WikkieWokkie zegt

    Leuk filmpje,

    Kan iemand mij uitleggen waarom er knopen in de vlam van de motor ontstaan?
    Ik heb dit wel vaker gezien bij raket- en straalmotoren….

    Frank

  2. Het zijn natuurlijk gloeiend hete uitlaatgassen en daar zullen cirkelvormige turbulenties in plaatsvinden met hete en minder hete gedeelten.

  3. De video is helaas verwijderd en kan zo 1,2,3 geen nieuwe vinden, heb jij er nog eentje?

    • Tsjonge, dat plaatsen van video’s en vervolgens doodleuk weer verwijderen begint een trend te worden en ik kom het de laatste tijd iets te vaak tegen. Maar niet getreurd, ik kwam op YouTube een andere video van dezelfde test tegen. Bedankt dat je het even hebt gemeld.

  4. ondanks het inzetten van state-of-the-art lasrobots moet elke lasnaad van een oliepijpleiding scrutineus worden onderzocht.
    een 3D-geprintte raketmotor bestaande uit meerdere lagen en kamers zal dan wel flawless ontworpen zijn, maar wie//wat en hoe gaat dat controleren.
    zou het trouwens lukken om ze voor 2023 operationeel te hebben zodat ze mee kunnen met de enkeltjes naar mars.

Speak Your Mind

*