18 augustus 2018

Rosettakomeet blijkt een halsband te dragen

rosetta 5500km

Rosetta komt steeds dichter bij haar doel. Op de laatste foto’s die gemaakt zijn met het OSIRIS-instrument aan boord van de kometensonde, zijn oppervlaktedetails zichtbaar met een resolutie van 100 meter per pixel. De opvallendste eigenschap van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko blijkt z’n “nek” te zijn, dat helderder is dan de rest.

Dit verschil zou op twee manieren veroorzaakt kunnen worden. Het middelpunt van de zwaartekracht van de komeet zou rond deze nek moeten liggen. Als door inslagen heldere deeltjes van onder het oppervlak weggeslagen worden, dan landen ze1voor het een groot deel weer op de plaats waar de zwaartekracht het grootst is: de nek.

Het is ook mogelijk dat het verschil in helderheid simpelweg het gevolg is van een verschil in samenstelling. Tegelijkertijd hebben onderzoekers een 3D-model van de komeet gemaakt, om zo een betere kijk te hebben op z’n vorm. Hoe dan ook, de afstand tot de komeet bedraagt momenteel slechts 5500 km (vanaf Rosetta), dus we zullen snel meer leren over dit fascinerende relict uit het ontstaan van het zonnestelsel.

Bron: Max-Planck-Institut f

Noten
  1. nou, eigenlijk alleen de deeltjes die niet aan de zwaartekracht van de komeet ontsnappen []

Reacties

  1. … of het zijn van origine twee kometen die (lelijk) aan elkaar vast zijn gesmolten. 😀

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.