17 juli 2018

VLBI-waarnemingen aan radiobronnen bevestigen Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie

VLBI

De Algemene Relativiteitstheorie (ART) van Albert Einstein is dit jaar honderd jaar oud. Hij is al door vele testen bevestigd – de eerste was Eddington’s waarneming aan de zonsverduistering van 1919 – en het mooiste is natuurlijk als ‘ie ook nog eens in het jubileumjaar wordt bevestigd. Dat doen de onderzoekers O.A.Titov en A.A.Girdiuk, die aan de hand van VLBI-waarnemingen gedurende tien jaar aan diverse radiobronnen de voorspelling bevestigen van de ART dat de zon licht van die bronnen afbuigt. Eddington keek in 1919 naar sterren die tijdens het maximum van de eclips vlakbij de zon te zien waren en wiens positie door de kromming van de zon van de haar omringende ruimte iets waren verschoven – zie de afbeelding hieronder.

zon

Met de Very Long Baseline Interferometry (VLBI) wordt door talloze radiotelescopen verspreid over de wereld samengewerkt om gelijktijdig naar radiobronnen aan de hemel te kijken. Titov en Girdiuk konden in de gegevens van radiobronnen op een afstand tussen 1,5 en 3

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.