20 juli 2018

Mogelijk veel middelzware zwarte gaten gevonden dankzij Russische IT-vrijwilligers

Impressie van wegvliegende gaswolken rondom een middelzwaar zwart gat

Impressie van wegvliegende gaswolken rondom een middelzwaar zwart gat

Russische onderzoekers van de Lomonosow Moscow State University in Rusland hebben mogelijk tientallen ‘middelzware’ zwarte gaten ontdekt in de omgeving van andere sterrenstelsels dan ons eigen Melkwegstelsel. De resultaten zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Zwarte gaten zijn er in twee soorten: stellaire zwarte gaten die maximaal enkele tientallen keren zo zwaar zijn als de zon en superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels, van miljoenen of miljarden zonsmassa’s. Middelzware zwarte gaten (met massa’s van 100 tot 100.000 zonsmassa’s) moeten zo goed als zeker ook bestaan: superzware zwarte gaten zijn vermoedelijk ontstaan door versmelting van zulke middelzware exemplaren.

Tot nu toe is er in de omgeving van ons eigen Melkwegstelsel

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.