14 juli 2024

Gammaflitsers voor amateurs!

Team-Wijers wil gammaflitsen waarnemen.

Vaste lezers van de astroblogs weten inmiddels dat de gammaflitsers, in het Engels de Gamma-ray bursts (GRB’s), hier regelmatig besproken worden. Gisteren onder andere nog met het bericht over een nieuwe ontdekte klasse van lage-energie gammaflitsers. Vandaag zat ik de NRC te lezen en ergens kwam ik een advertentie tegen van één of andere wedstrijd in het kader van de academische jaarprijs. Er zijn dertien teams doorgedrongen tot de finale en eentje daarvan was het Team-Wijers van de Universiteit van Amsterdam. Onder leiding van teamvoorzitter Ralph Wijers was dit team er in geslaagd om zomer 2005 waarnemingen te verrichten aan een korte gammaflits, zo eentje die dus minder dan een seconde duurt (tenminste de gammaburst, de optische nagloed volgt een tijdje later en is door het snelle signaleringssysteem van de SWIFT-satelliet goed waar te nemen). Wat is nu precies het plan van team-Wijers waarmee ze aanspraak maken op de Academische Jaarprijs, waarvan de winnaar op 1 juni 2006 bekend wordt gemaakt en die € 100.000,- groot is? Dat is dat zij ook amateur-sterrenkundigen mee willen laten doen aan de waarnemingen aan de korte gammaflitsers! Ik citeer even een stukje uit het artikel (op de achterpagina van het Zaterdags Bijvoegsel, zoals deze bijlage van de NRC heet): “Wat dit team met hun plan wil bereiken is mensen, van basisschoolleerling tot gevorderd amateur, enthousiast maken voor de sterrenkunde door ze zelf mee te laten doen aan onderzoeken en daarmee daadwerkelijk een bijdrage te laten leveren aan de sterrenkundige wetenschap. (…) Team Wijers wil de sterrenkunde onder de mensen brengen door lokaal bij schoolsterrenwachten en via amateur-sterrenkundeclubs een speciale camera en telescoop beschikbaar te stellen. Daarmee, en met het begeleidend lesmateriaal, zal een volwaardig programma over sterrenkunde geleverd worden.”

Nou, ik weet al wie van mij winnaar mag worden van de Academische Jaarprijs! Hoewel, er is ook een team van de Universiteit van Utrecht die als onderwerp heeft waarom de ruimte uit drie dimensies bestaat. Mmmmmm, kan ook interessant zijn. Er is overigens ook een zogenaamde battlemeter, waarop het publiek haar mening over de teams kan geven (goh, het lijkt Idols wel). Team-Wijers staat daarin derde met 10% van de stemmen. De publiekspoll is overigens niet doorslaggevend voor de einduitslag, want dat wordt door de jury bepaald. Meer info over het plan van Team-Wijers op www.einsteinflits.nl. En ze hebben ook nog een weblog, met daarin actueel nieuws over het plan.

Share

Comments

 1. Hartstikke bedankt voor de zeer enthousiaste reactie op ons project! Ik hoop dat het bij de jury ook zo goed valt….

 2. Hoi Ralph,

  Ja, het is een heel goed project. Is het niet mogelijk dat onze sterrenkundevereniging Christiaan Huygens (zie onze site op
  http://www.astrosurf.com/huygens)
  meedoet aan het project? We hebben sinds kort ook een eigen sterrenwacht en zoiets zou à la Metius in Alkmaar ook geautomatiseerd kunnen worden.
  Suc6 met Einsteinflits!!

 3. Over deelname van vereniging
  Christiaan Huygens aan het project valt zeker te praten, het lijkt wel tot de mogelijkheden te behoren.
  Uiteraard zullen we eerst de prijs moeten winnen voor we enige toezeggingen kunnen doen… We zullen u in dat geval zeker weer benaderen!

  vriendelijke groet,
  Klaas Wiersema (Einsteinflits team)

 4. Da’s heel mooi. We hopen dat jullie ver komen in de Academische jaarwedstrijd.

  Tot horens/ziens/mails!

Speak Your Mind

*