23 juli 2024

Een nieuwe ster voor Marianne

Supernova 2006fo, die 16 september 2006 werd ontdekt. Credit: SDSS

Vanmiddag ben ik bij de afscheidsdienst geweest van mijn nicht Marianne. Vorige week donderdag, 14 september j.l., overleed zij op 41 jarige leeftijd. Veel te vroeg natuurlijk. Eén van de sprekers vanmiddag was een vriendin, die vertelde dat Marianne en zij elkaar bij een astrologiecursus hebben leren kennen. Marianne was dus kennelijk net zo geïnteresseerd in de sterren als ik, al gaf zij er een andere betekenis aan. Twee dagen na Marianne’s overlijden, zaterdag 16 september 2006, werd in het sterrenstelsel UGC 2019 (in het sterrenbeeld Cetus=walvis) een nieuwe ster ontdekt, een supernova. De supernova kreeg de naam SN 2006fo en werd ontdekt door wetenschappers van de Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Op de foto hiernaast bij het streepje SN 2006fo, 13,9 boogseconden ten oosten en 3,6 boogseconden ten noorden van het centrum van UGC 2019. Supernova 2006fo wil ik bij deze opdragen aan mijn nicht Marianne. Zij heeft jarenlang gestreden, tevergeefs, tegen een slopende ziekte. Marianne heeft iedereen gevraagd een gift te geven aan het Sophia kinderziekenhuis. Die oproep wil ik graag herhalen: ga naar de site van het Sophia kinderziekenhuis en doneer!

Share

Speak Your Mind

*