22 oktober 2018

Bruine dwerg direct waargenomen

Bruine dwerg HD 3651B in de cirkel Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om rechtstreeks een bruine dwerg waar te nemen, een begeleider van de ster HD 3651, op een afstand van 36 lichtjaren in het sterrenbeeld Vissen (Pisces). Eerder was al bekend dat er om HD 3651 een planeet cirkelt met een massa die minder is dan die van Saturnus. Voor het eerst is er nu dus een ster ontdekt waar zowel een planeet omheendraait als een bruine dwerg. Bruine dwergen zijn eigenlijk mislukte sterren, want ze hebben te weinig massa om te komen tot kernfusie in hun centrum. De minimumgrens daarvoor is 0,08 zonsmassa. Dwergsterren die daar net boven zitten heten rode dwergen.
De bruine dwerg, die HD 3651B wordt genoemd, werd al in 2003 gespot met de 3.8-m United Kingdom Infrared Telescope (UKIRT) in Hawa

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.