22 oktober 2018

Amateur-astrofotografen en Hubble

M82 in Grote Beer door Karel teuwenGisteravond was weer een erg leuk avondje bij sterrenvereniging Christiaan Huygens in Papendrecht. Het was een waarneemavond, maar het weer was niet echt meewerkend en daarom werden binnen diverse foto’s en video’s van leden en niet-leden getoond. En die lieten maar weer eens duidelijk zien tot welke niveau’s amateur-astrofotografen tegenwoordig in staat zijn. Er waren foto’s bij waarvan ik blind moeilijk zou kunnen beoordelen of ze wel of niet met de Hubble ruimtetelescoop zijn genomen.
Als eerste had voorzitter Paul Bakker een fotopresentatie (met geluid) over de eclips van 29 maart dit jaar in Turkije. Ik was zelf niet bij z’n presentatie (moest nog met de kidz naar een lampionnentocht en daar bleek ook een complete kerstbijeenkomst in de kerk aan vast te zitten), maar ik begreep dat ‘t erg mooi was. Daarna liet Arno Hol z’n video zien van diezelfde eclips en dat was ook erg mooi. Er wordt wel eens gezegd dat bij sommige momenten de tijd even stil stond, maar uit de reacties bleek dat die 2 minuten van totaliteit de 29e maart precies het omgekeerde het geval was: de tijd vloog werkelijk voorbij. Zou door het gecombineerde gravitationele effect van de Maan en Zon, die op

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.