14 juli 2024

Amateur-astrofotografen en Hubble

M82 in Grote Beer door Karel teuwen

M82 in Grote Beer door Karel Teuwen

Gisteravond was weer een erg leuk avondje bij sterrenvereniging Christiaan Huygens in Papendrecht. Het was een waarneemavond, maar het weer was niet echt meewerkend en daarom werden binnen diverse foto’s en video’s van leden en niet-leden getoond. En die lieten maar weer eens duidelijk zien tot welke niveau’s amateur-astrofotografen tegenwoordig in staat zijn. Er waren foto’s bij waarvan ik blind moeilijk zou kunnen beoordelen of ze wel of niet met de Hubble ruimtetelescoop zijn genomen.
Als eerste had voorzitter Paul Bakker een fotopresentatie (met geluid) over de eclips van 29 maart dit jaar in Turkije. Ik was zelf niet bij z’n presentatie (moest nog met de kidz naar een lampionnentocht en daar bleek ook een complete kerstbijeenkomst in de kerk aan vast te zitten), maar ik begreep dat ’t erg mooi was. Daarna liet Arno Hol z’n video zien van diezelfde eclips en dat was ook erg mooi. Er wordt wel eens gezegd dat bij sommige momenten de tijd even stil stond, maar uit de reacties bleek dat die 2 minuten van totaliteit de 29e maart precies het omgekeerde het geval was: de tijd vloog werkelijk voorbij. Zou door het gecombineerde gravitationele effect van de Maan en Zon, die op één lijn stonden, er een soort van tijddilatatie optreden 😉 ?

Noord-Amerikanevel in Zwaan door Peter Pulles

Noord-Amerikanevel in Zwaan door Peter Pulles

aarna was het de beurt aan Peter Pulles, die ’s middags in een paar uur tijd een complete fotoshow had gemaakt met behulp van het programma Photodex. Hij had eerst een probeerversie gebruikt, maar toen alles klaar was bleek ‘ie hinderlijke demo-teksten in beeld te brengen. Tsja, dan sta je voor een keuze. Of alles knippen/plakken in het oubollige en afgezaagde Powerpoint of de portemonnee opentrekken. Peter koos voor dat laatste en via een online transactie werd hij de gelukkige eigenaar van een full-version van Photodex. Nou, het resultaat mocht er wezen! Het programma gaat verder dan de standaard fotoshows met muziekachtergrond en transities. Er zit ook beweging in de foto’s en dat geeft het idee dat je bijvoorbeeld over de maan vliegt. Op die manier leidde Peter ons met eigen gemaakte foto’s door het gehele heelal. Heel erg boeiend allemaal. En als kers op de pudding tracteerde Peter ons nog op eenzelfde Photodex-show van de belgische amateur-astrofotograaf Karel Teuwen. Waartoe die man in staat is tart zo’n beetje alle amateur-wetten, want hij produceert werkelijk fabelachtige plaatjes. En dan schijnt hij op astrofotografiebijeenkomsten nog te klagen dat er hier en daar wat afwijkingen in de foto’s zitten, die er eigenlijk uit moeten. Wie de foto’s van Teuwen wil bekijken kan op z’n website terecht. Peter’s versie van de show van Teuwen was iets van 30 Mb groot, maar ik kwam ook een versie tegen op Teuwen z’n site van 70 Mb (!), die hier te downloaden is (aldus spacepage.be)! Afijn, het was weer een zeer geanimeerde avond bij Christiaan Huygens.

Eh.. ik heb net zelf geprobeerd die proshow2006 van Karel Teuwen te downloaden, maar ik krijg een incomplete download. Geen idee wat er precies aan de hand is. We zullen ’t es uitzoeken.

Share

Speak Your Mind

*