24 juli 2024

Maansverduistering prachtige afsluiting van sterrenkijkdagen

De totaal verduisterde maan De totale maansverduistering gisteravond laat vormde een prachtige afsluiting van de Nationale Sterrenkijkdagen. Die werden op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht gehouden [1]bij andere verenigingen en sterrenwachten zijn de Nationale Sterrenkijkdagen ook op zondag 4 maart. Wij moeten ons dan i.v.m. de zondagsrust koest houden 🙁 . Het zag er ’s morgens niet naar uit dat we de verduistering zouden kunnen zien, maar in de loop van de avond klaarde het op en op een gegeven moment was het zelfs totaal onbewolkt!
Kees houdt een praatje over maansverduisteringenDe sterrenkijkdagen waren sowieso weer geslaagd. Vrijdagavond kwam het nieuwsgierige publiek naar de Vogel- en natuurwacht Ablasserwaard, thuishonk van Christiaan Huygens. Het weer werkte niet echt mee die avond, maar het binnenprogramma was een goed alternatief voor de geïnteresseerden. Naast de photodex-presentatie van Peter Pulles hield Kees Kwakernaak ook een praatje over het hoe en waarom van maansverduisteringen. Kees geeft voor leden van Christiaan Huygens regelmatig voordrachten en hij is ook cursusleider over sterrenkunde. Die kennis en ervaring wist hij goed naar voren te brengen de afgelopen dagen. Naast de presentaties waren er de vaste onderdelen van de jaarlijkse sterrenkijkdagen:

zonnevlammen kijkende verkoophoek van astroliteratuur en astro-gadgets, onder andere bevolkt door Wil, Ans en Henk. En in de diverse hoeken en gaten stond een bataljon aan telescopen, variërend van kleine Meades LTX’en tot de giga-grote Dobsons. Zaterdagavond werden die uiteraard naar buiten verhuisd om het publiek te laten genieten. Overdag werd nog naar de zon gekeken, op de spaarzame momenten dat die tevoorschijn kwam. Er waren wat kleine zonnevlammen te zien met de opgestelde Coronakijkers en het publiek genoot daarvan. Paul deed nog wat pogingen om overdag ook de planeet Venus te bekijken, maar de bewolking (van de aarde en niet van Venus) gooide hierin behoorlijk roet in het eten. Om die roetsmaak maar even te vergeten trakteerde Paul de aanwezige helpers vervolgens op een heerlijke maaltijd afhaalchinees en dat zorgde er voor dat iedereen klaar was om de import van het avondpubliek op te vangen.

De totale maansverduistering

De publieke belangstelling leek in het begin van de avond tegen te vallen, maar toen de Jan laat het publiek de verduistering zienmaansverduistering om 22.30 uur begon was toch een behoorlijk aantal mensen toegestroomd. Kennelijk hadden velen het moment van de verduistering afgewacht om af te reizen naar de vogel- en natuurwacht. Op genoemd tijdstip werd linksonder het eerste kleine hapje uit de Maan genomen, het visuele teken dat de maan in de kernschaduw van de Aarde was getreden. Er waren toen nog wel flink wat wolken die de Maan op een andere, ongewenste, manier verduisterden, maar na een kwartier trok het geheel op en toen hadden we echt een schitterend schouwspel aan de avondhemel. Afijn, de rest voltrok zich volgens de astrospoorboekjes: om 23.44 uur zat de Maan volledig in de kernschaduw en was er een donkerrode Maan te zien. Het feit dat de Maan op dat moment nog te zien is komt door de afbuiging door de aardse atmosfeer van het rode zonlicht. De andere kleuren, zoals blauw, worden te weinig afgebogen en die bereiken daarom het maanoppervlak niet. Om iets voor half een ’s nachts bereikte de verduistering z’n totaliteit en iets voor éen uur kwam aan de bovenkant de eerste glimp licht weer tevoorschijn. En toen was het voor de meeste Huygens-leden tijd om de boel af te breken en weer moe maar voldaan huiswaarts te keren. Zodoende kunnen we terugkijken op een geslaagde 31e versie van de nationale sterrenkijkdagen. Ik heb ook een fotoverslag van de sterrenkijkdagen gemaakt. Veel kijkplezier er mee.

Voetnoten

Voetnoten
1 bij andere verenigingen en sterrenwachten zijn de Nationale Sterrenkijkdagen ook op zondag 4 maart. Wij moeten ons dan i.v.m. de zondagsrust koest houden 🙁
Share

Comments

  1. Hoi Arie,

    Vrijdag was het ook boffen met het weer, hoor. Tot 20.45 uur was het superhelder. Het publiek met veel kinderen was vroeg aanwezig en heeft van alles kunnen zien. Er stonden 6 telescopen opgesteld. Toen het bewolkt werd was het mooi tijd voor een presentatie

    Grzz, Paul

  2. OK, da’s mooi. Eh…. je kan het verhaal plus foto’s ook op de Huygens-blog zetten hoor.

    Grz,

    A.

Speak Your Mind

*