11 december 2023

Het einde van alles (8): het einde van de sterren

het einde van de sterren

Credit: H. Bond (STScI), R. Ciardullo (PSU), WFPC2, HST, NASA; Processing: Forrest Hamilton

Sterren komen en gaan. Kijk naar de Orionnevel en je ziet een ware kraamkamer waar voortdurend sterren worden geboren. Dat is altijd zo geweest (sedert zo’n 400 miljoen jaar na de Big Bang), maar het zal niet altijd zo gaan. Ooit zal er geen gas- en stof meer zijn van waaruit de sterren worden geboren. Ooit zal er sprake zijn van een ‘laatste’ ster en als die opgebrand is zal er uiteindelijk alleen een zooitje zwartgeblakerde dwergsterren, neutronensterren en zwarte gaten overblijven. Dat zal over ongeveer 100 biljoen jaar zijn, oftewel 1014 jaar. Een onbeweeglijk stuk massa met dezelfde temperatuur als z’n omgeving. Morgen: het einde van de gewone materie.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d