17 juni 2024

Twee sterrenhopen in beeld gebracht

M71Vandaag kreeg ik van de welbekende amateur-sterrenkundige Jan Brandt twee foto’s van sterrenhopen die hij twee weken geleden in de Dordtsche Biesbosch heeft genomen. Met z’n 20 cm F6 High spec Orion Optics Newton, zoals hij het apparaat noemt, heeft hij de bolvormige sterrenhoop M71 [1]12.000 Lichtjaren van ons verwijderd en 27 lichtjaren in diameter. Tot de jaren zeventig dacht men dat M71 een open sterrenhoop was, maar het type sterren bleek toch echt karakteristiek voor … Lees verder in Pijl (Sagitta) en de open sterrenhoop NGC 7789 [2]Ontdekt in 1783 door Caroline Herschel, zus van de bekende William Herschel. NGC 7789 staat op een afstand van 7.600 lichtjaren. in Cassiopeia gefotografeerd. Er werd 15 minuten belicht en gevolgd op de ouderwetse manier, d.w.z. door gebruikmaking van een EQ6 montering met aandrijving op twee assen en een volgkijkertje (een 70 mm refractor voor het ondergeschikte werk!!) plus kruisdraadoculair.

NGC 7789Niets automatisch volgen dus, maar puur handwerk…”en dat betekent gewoon effe een kwartiertje het koppie erbij en het oog geconcentreerd op de volg ster c.q. het verlichte kruisdraad!!”, aldus Jan. De gevoelige plaat was ook letterlijk een gevoelige plaat, want Jan gebruikte een 400 ASA Hema-filmpje. Het ouderwetse natte fotografeerwerk dus, voltooid met de 1 uursservice van dezelfde Hema. Over NGC 7789 was hij niet helemaal tevreden vanwege de onscherpte in de foto. Ja Jan, die doe je zeker nog een keertje over? 😉

Voetnoten

Voetnoten
1 12.000 Lichtjaren van ons verwijderd en 27 lichtjaren in diameter. Tot de jaren zeventig dacht men dat M71 een open sterrenhoop was, maar het type sterren bleek toch echt karakteristiek voor bolhopen te zijn.
2 Ontdekt in 1783 door Caroline Herschel, zus van de bekende William Herschel. NGC 7789 staat op een afstand van 7.600 lichtjaren.
Share

Speak Your Mind

*