23 juli 2024

Huygens start met starry night

Links Maarten en rechts PeterGisteren startte sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht haar najaarsseizoen met een ledenbijeenkomst. Die werd dit keer niet geopend door voorzitter Arno Hol, want die zit nog lekker te bakken ergens in Zuid-Frankrijk. Het was de secretaris, Peter Boot, die de honeurs waarnam (zoals ze dat zo mooi weten te zeggen) en de avond opende. De hoofdmoot van de avond was een presentatie van Maarten de Pauw van het sterrenkundeprogramma Starry Night.  Een schitterend planetariumprogramma van Imaginova waarvan Maarten ons alle ins en outs liet zien.  Het is een programma dat je niet alleen in staat stelt om te kijken hoe de hemel er op ieder moment en op elke plek op Aarde uit ziet, maar dat je ook vanaf andere plekken in het heelal een blik in datzelfde heelal gunt. Alles is er zo’n beetje mee mogelijk en voor de realtime beelden van zon, maan en planeten kan je op elk moment updaten en zien of er bijvoorbeeld wel of geen zonnevlekken zijn. Je kan je telescoop erop aansluiten en dan kan Starry Night als go-to-system worden gebruikt om je telescoop naar ieder gewenst object te sturen. Jan Brandt, onze welbekende fotorolletjes-bij-de-Hema-ontwikkelaar-adept gaf op deze avond toe dat hij óm is met go-to, welke relevatie hij enige tijd geleden in Engeland onderging [1]en waarover hij in het volgende nummer van het sterrenkundetijdschrift Zenit een artikel zal publiceren! Hou de bladenboer in de gaten dus! In het meest recente nummer schijnt een artikel te staan … Lees verder, dus we kunnen echt spreken van een revolutionair systeem! Afijn, een leuke en boeiende presentatie van Maarten over Starry Night, welke naam in Wikipedia als eerste verwijst naar een schilderij van Vincent van Gogh. Na de pauze was de beurt aan Peter Pulles, onze welbekende astrofotograaf en hij liet ons schitterende foto’s zien die hij samen met Henk Prein, ook weer zo’n enthousiast Huygenslid, ergens in Zuid-Frankrijk een week of wat geleden genomen had. We raken een beetje verwend aan de kwaliteit van z’n foto’s, maar als je die foto’s een paar jaar geleden zou hebben gezien zou je echt denken dat ze afkomstig zijn van de Hubble of Mount-Palomar. Tenslotte waren er aan het einde nog wat foto’s van de al genoemde Andre Heijkoop, onder andere van de reuzenplaneet Jupiter. Ook hele mooie foto’s. Voor de tweede maal afijn, de leden hebben duidelijk niet stilgezeten in de zomervakantie. Wordt vervolgd.

Voetnoten

Voetnoten
1 en waarover hij in het volgende nummer van het sterrenkundetijdschrift Zenit een artikel zal publiceren! Hou de bladenboer in de gaten dus! In het meest recente nummer schijnt een artikel te staan van een ander lid van Huygens, André Heijkoop. Nog niet gelezen 🙁
Share

Comments

 1. Jacqueline zegt

  Prachtige foto’s zeg, van de heren Pulles en Prein. Mijn complimenten!
  En dat programma waarover je schrijft klinkt geweldig!
  Maak je zelf ook astrofoto’s, Adrianus?
  Ik hoop het in de toekomst te gaan doen! Lijkt me echt fantastisch!!!!
  Maar ik wil me er eerst meer in verdiepen.
  Heb jij misschien een tip voor het ultieme boek die mij wegwijs kan maken in de astronomie??

 2. Heel af en toe maak ik foto’s, maar dat stelt niets voor. Ik heb twee telescopen, een 11 cm Newton spiegelreflex en een Meade ETX70, maar m’n fotocamera (Olympus E500) past daar weer niet op. Olympus heeft een lastige afwijkende maat lens en dat maakt fotograferen door de kijker moeilijk. Eh.. het ultieme boek voor astronomie? Tsja, zelf ben ik die nog niet tegengekomen. Er zijn prachtige boeken over sterrenkunde, maar het is toch afhankelijk van je smaak, kennis en interesse welke geschikt voor je is. En naast boeken heb je uiteraard ook tijdschriften (zoals het Engelse The Sky at night) en…astroblogs 😉

 3. Jacqueline zegt

  Nou, dan ga ik de boekenwinkels nog maar eens overhoop halen! 🙂
  En…..ik blijf natuuuurlijk altijd trouw aan de astroblogs!!! 🙂

Speak Your Mind

*