20 september 2021

Helioseismografen schatten Zon kleiner dan gedacht

Is de Zon kleiner dan gedacht?Al jaren zien we in de basisboeken van sterrenkunde staan dat de diameter van de Zon 1.392.000 km is, da’s 109 keer de diameter van de Aarde. Zie bijvoorbeeld de appendice van de sterrengids 2007 bladzijde 168. Maar zo’n gegeven is dat niet, want helioseismografen, wetenschappers die bevingen op de Zon bestuderen, denken dat de Zon zo’n 600 km kleiner is. Dat slechts 0,04% kleiner, maar zo’n verschil werkt ook door in zaken zoals de temperatuur en dichtheid in het binnenste van de Zon. Hoe komt het nou dat de helioseismografen een afwijkende diameter hebben gevonden? Het probleem met de diameter is dat de Zon een gasbol is. Er is dus geen vast oppervlak. Als oppervlak van de Zon wordt de plaats in haar

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.