Meer bekend over reparatie Hubble

Zoals gezegd zit momenteel Phil Plait in Austin op de 211e bijeenkomst van de AAS. Hij sprak daar vandaag NASA-astronaut John Grunsveld, degene die de reparatiemissie van de Hubble ruimte-telescoop augustus dit jaar gaat leiden. De laatste keer dat Hubble werd gefacelift was in 2002, dus het mag wel weer een keertje. De komende reparatie wordt definitief de laatste. Grunsveld wist de volgende dingen te melden over de reparatie:

  • Er komt een nieuwe camera, de Wide Field Camera 3 (WFC3). Men heeft gebruik gemaakt van het frame van Wide Field Camera nummero 1 om deze camera te maken.
  • Er komt ook een Cosmic Origins Spectrograph (COS), die gedetailleerde spectra in het ultraviolet zal gaan maken.
  • De Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) zal worden gerepareerd. Dit wordt de meest tricky reparatie. Maar liefst 111 kleine schroefjes moeten worden opengedraaid om de astronauten toegang te geven tot het binnenste van de STIS. En dat onder gewichtsloze toestand in de ruimte! De electronica in de STIS is een keertje doorgebakken, dus het circuit moet vervangen worden.
  • Ook de Advanced Camera for Surveys (ACS), de camera die ons zoveel mooie plaatjes heeft laten zien, wordt gerepareerd. En ook dit schijnt een bakbeest vol met ontieglijk [1]Ja ja, ik weet het, dit is geen correct Nederlands woord. Maar het schrijft zo lekker. kleine schroefjes te zijn.

    References[+]

    References
    1 Ja ja, ik weet het, dit is geen correct Nederlands woord. Maar het schrijft zo lekker.

Website over 400 jaar telescopen gelanceerd

Dit jaar is het precies vier eeuwen geleden dat Hans Lipperhey in Middelburg de telescoop uitvond. Om dat belangrijke moment te herdenken heeft de Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen uit Middelburg deze week een website met als thema 400 jaar Telescoop (1608-2008) gelanceerd. De site geeft nieuws en informatie over de vele activiteiten [1]Zie hier voor een overzicht van die activiteiten. die de sterrenwacht samen met andere instellingen in 2008 organiseert. Verder staan er ook verhalen en achtergrondinformatie op over de uitvinding. Op 12 april wordt “het jaar van de telescoop” officieel in Middelburg geopend. Ons wereldbeeld is sinds de uitvinding van de telescoop in 1608 radicaal veranderd. De beroemde astronoom Galileo Galileï richtte één jaar na de vinding als eerste een kijker op de sterrenhemel. Wat hij toen zag vormt nog steeds de basis van de moderne sterrenkunde. Die revolutionaire ontdekkingen uit 1609 zijn voor de Verenigde Naties aanleiding om 2009 uit te roepen tot Internationaal jaar van de Sterrenkunde. Genoeg redenen om ook de uitvinding van de telescoop te vieren. Wie hem daadwerkelijk uitvond staat overigens nog ter discussie. Een andere Middelburger, Sacharias Jansen, en de Alkmaarder Jacob Metius maakten net als Lipperhey ook aanspraak op de vinding. Het oudst bekende bewijs is echter een document uit 1608 waarin Lipperhey octrooi aanvraagt voor een “seecker instrument om verre te sien”. Als onderdeel van zijn aanvraag demonstreerde hij zijn uitvinding voor Prins Maurits in Den Haag. Ondanks de grote belangstelling kreeg hij geen patent, omdat het instrument ook al bij anderen bekend zou zijn. Het principe van de ‘Hollandse Kijker’ bleek te gemakkelijk na te maken om het patent toe te kennen. Afijn, de rest kennen we, want Galileo ging er een jaar later met de eer vandoor. Bron: Astronomy2009.nl.

References[+]

References
1 Zie hier voor een overzicht van die activiteiten.