21 september 2021

Meer bekend over reparatie Hubble

De Hubble ruimtetelescoop wordt in augustus gerepareerdZoals gezegd zit momenteel Phil Plait in Austin op de 211e bijeenkomst van de AAS. Hij sprak daar vandaag NASA-astronaut John Grunsveld, degene die de reparatiemissie van de Hubble ruimte-telescoop augustus dit jaar gaat leiden. De laatste keer dat Hubble werd gefacelift was in 2002, dus het mag wel weer een keertje. De komende reparatie wordt definitief de laatste. Grunsveld wist de volgende dingen te melden over de reparatie:

  • Er komt een nieuwe camera, de Wide Field Camera 3 (WFC3). Men heeft gebruik gemaakt van het frame van Wide Field Camera nummero 1 om deze camera te maken.
  • Er komt ook een Cosmic Origins Spectrograph (COS), die gedetailleerde spectra in het ultraviolet zal gaan maken.
  • De Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) zal worden gerepareerd. Dit wordt de meest tricky reparatie. Maar liefst 111 kleine schroefjes moeten worden opengedraaid om de astronauten toegang te geven tot het binnenste van de STIS. En dat onder gewichtsloze toestand in de ruimte! De electronica in de STIS is een keertje doorgebakken, dus het circuit moet vervangen worden.
  • Ook de Advanced Camera for Surveys (ACS), de camera die ons zoveel mooie plaatjes heeft laten zien, wordt gerepareerd. En ook dit schijnt een bakbeest vol met ontieglijk [1]Ja ja, ik weet het, dit is geen correct Nederlands woord. Maar het schrijft zo lekker. kleine schroefjes te zijn.

    References

    References
    1 Ja ja, ik weet het, dit is geen correct Nederlands woord. Maar het schrijft zo lekker.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.