1 juni 2023

Super-Mario en de veel-werelden interpretatie

Over de theorie van de veel-werelden interpretatie [1]De zogenaamde Many Worlds Interpretation van de quantummechanika, voor het eerst naar voren gebracht door de Amerikaanse natuurkundige Hugh Everett III in 1950. heb ik het september vorig jaar gehad toen bleek dat er een wiskundige onderbouwing is voor het bestaan van parallelle heelallen. Probleem is om zo’n universum waarin vele parallelle werelden voorkomen [2]Ook wel het Multiversum genoemd. te visualiseren. Hoe zou het zijn als je in de ene wereld zegt ‘Ja ober, doet u mij maar een driedubbele steack’ en in het afgesplitste heelal ‘Ober, ik vind dat ik te lang heb moeten wachten, dus ik ga lekker naar het tentje hiernaast.’ Op Youtube is er el een tijdje een filmpje te zien dat je uitstekend kan gebruiken als visualisatie van de veel-werelden interpretatie. Wel grappig.

Bron: The Quantum Pontiff.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 De zogenaamde Many Worlds Interpretation van de quantummechanika, voor het eerst naar voren gebracht door de Amerikaanse natuurkundige Hugh Everett III in 1950.
2 Ook wel het Multiversum genoemd.

Comments

 1. Zijn dromen een “achteraf”-mechanisme om overdagse beslissingen de “juiste” afsplitsingen in te gaan? (in het kader van de meerder werelden theorie van Wheeler-Everett-de Wit, die theorie bedacht o.a. door de implikaties van de Q.M.).
  Ik geloof wel min of meer in die theorie, o.a. door dilemma “vrije keus-versus-alles al bepaald”, de “kwetsbare transparantie” van de tijd en mijn reageren op verhalen over die theorie.
  Hartelijke groet, Cor.

 2. Mmmm, interessante gedachte Cor. Sommigen kennen ook ‘vooraf-mechanismen’ aan dromen toe, met bepaalde voorspellende waarden.

 3. Bedankt voor je Re., Adrianus V
  Ik ontdek foutjes in mijn tekst, zoals hieronder was ie bedoeld, Cor:
  >>>Zijn dromen een “achteraf”-mechanisme om “overdagse beslissingen de “juiste” afsplitsingen in te gaan” vast te leggen? (in het kader van de meerder werelden theorie van Wheeler-Everett-de Wit, bedacht o.a. t.g.v. implikaties van de Q.M.).
  Ik geloof wel min of meer in die theorie, o.a. door dilemma “vrije keus-versus-alles al bepaald”, de “kwetsbare transparantie” van de tijd en mijn reageren op verhalen over die theorie.
  Hartelijke groet, Cor.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: