21 september 2023

Toengoeska en Nikola Tesla

Tesla aan de slag in z'n laboratorium

Credit: Public Domain

Zoals ik vorige week schreef is het vandaag precies honderd jaar geleden dat in Siberië de grote Toengoeska-explosie plaatsvond. Eigenlijk is ’t 1 juli, want om 14 minuten over één vannacht is hét moment supreme. Maar goed, da’s een detail. Verklaring nummer 1 voor de explosie is een grote meteoriet, die ergens hoog in de dampkring moet zijn geëxplodeerd. Maar er gaan ook verhalen de ronde dat het Toengoeska-incident zou kunnen zijn veroorzaakt door een experiment met een energiewapen dat gemaakt zou zijn door Nikola Tesla, de Servisch-Amerikaanse uitvinder. Tesla kennen we vooral als uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroom-elektromotor en van alle andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet. In een dertien bladzijden tellend document beschrijft Oliver Nichelson hoe Tesla een apparaat ontwierp om draadloos stroom uit te zenden. Het zou nogal destructieve krachten hebben, want Tesla beschreef in 1935 dat het in staat was “to destroy anything, men or machines, approaching within a radius of 200 miles. It will, so to speak, provide a wall of power offering an insuperable obstacle against any effective aggression.” Nichelson denkt dat de explosie van Toengoeska veroorzaakt is door Tesla’s destructieve wapen. 😯 Met name het feit dat de ontploffing tot in Nederland en Engeland te zien was is voor Nichelson aanleiding om de meteoriet-verklaring terzijde te schuiven. Drie nachten lang na het incident was de hemel in West-Europa zo zilverlicht dat je buiten een boek kon lezen. Dat verlichten van de hemel was één van de eigenschappen van Tesla’s apparaat.

Heeft een neerstortende UFO de Toengoeska-explosie veroorzaakt?

Credit: EBE


Afijn, zo gaat Nichelson nog een tijdje door om argumenten aan te voeren waarom de Toengoeska-explosie door Tesla’s apparaat is veroorzaakt. Zelf geloof ik niet zo in dit soort van complot-theorieën. Hij zal best een pionier zijn geweest in het ontwerpen en bouwen van electrische apparaten, maar om hem capabel te achten een apparaat te ontwerpen waarmee in 1908 zo’n 80 miljoen bomen in één klap over een gebied met een omtrek van 30 tot 40 kilometer als luciferhoutjes omvielen lijkt mij te ver gaan. Naast de populaire meteorieten-verklaring van de Toengoeska-explosie en de Tesla-verklaring zijn er overigens nog ruim honderd andere verklaringen die de ronde doen, zoals een gecrashte UFO of een zwart gat. Lees de Engelse Wikipedia-site maar eens voor een aantal daarvan. Bron: NRC-Handelsblad, 30 juni 2008.

Share

Comments

 1. Tesla is een held! Nichelson??? Plz…..

 2. Tesla is een held! Nichelson??? Plz…..

 3. Hannes zegt

  Alhoewel dit het zoveelste onzin verhaal lijkt zit er toch meer achter dan je zou denken.
  Je kunt het vergezocht noemen maar lees eerst eens het originele patent van Tesla op http://www.pat2pdf.org/patents/pat0787412.pdf

  Lees daarna dit werk van een serieuze russische wetenschapper die verder geen woord rept over Tesla’s experimenten:
  http://olkhov.siteburg.com/tunguska.htm#4

  Er wordt echt gedacht aan een tectonische gebeurtenis met als neveneffect een onbekende elektromagnetische component.

  Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat Nichelson uit dit soort bronnen zijn inspiratie heeft weten te halen.
  Zo heel origineel is zijn gedachtengang nou ook weer niet.

  Maar het maakt natuurkunde wel weer spannend, een stuk spannender dan de Large Hadron Collider in ieder geval.

 4. Hannes zegt

  Mocht trouwens iemand denken dat New York en Tunguska tegenover elkaar liggen op de aardbol – eeeuhh nee.

  Op http://koti.mbnet.fi/ojalesa/koe/opposite.html kun je precies zien wat er geografisch tegenover elkaar ligt (op precies de andere kant van de aardbol).

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: