18 april 2024

De sublieme eenvoud van de relativiteit

Dingeman Goos wordt beloond

Dingeman Goos wordt beloond

Zoals aangekondigd hield gisteravond Dingeman Goos een presentatie voor de leden van sterrenkunde-vereniging Christiaan Huygens over de speciale relativiteitstheorie (SRT). Z’n presentatie was getiteld “De sublieme eenvoud van de relativiteit”, naar het boek van Sander Bais, de vooraanstaand theoretisch natuurkundige aan de Universiteit van Amsterdam. Dingeman had het boek gelezen en was er zeer gecharmeerd van geraakt. Het boek vormde in feite ook de leidraad van het verhaal dat Dingeman vertelde, beginnend bij de klassieke mechanika van Newton (1687) en Maxwell (1865) en eindigend bij de SRT van Albert Einstein (1905). Dingeman toonde ook een blik op verdere wetenschappelijke ‘revoluties’, zoals de quantum-mechanika en de quantum-electrodynamika, zaken die een volgende keer vast en zeker door hem belicht zullen worden. Afijn, in zijn verhaal ging Dingeman in op de diverse theoretische aspecten van de SRT, zoals de consequenties van de constante lichtsnelheid op de beweging van ruimtereizigers. Een pittig verhaal vol wiskundige vergelijkingen, waar sommige leden van smullen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat die wiskunde ‘not my cup of tea is’, zoals ze het in Engeland plachten te zeggen, maar da’s mijn mening. Aan de hand van talloze grafieken liet zien Dingeman dat er een verschil is tussen de klokken van een stilstaande waarnemer en eentje die in een raket met grote snelheid (richting c) aan het reizen is. De presentatie zou volgens Dingeman’s dochter drie kwartier moeten duren, maar het werd ruim anderhalf uur. De aanwezigen vonden het een boeiend verhaal over één van de hoogtepunten uit de natuurkunde. Over Bais overigens, die een DVD voor het vak NLT (Natuur, Leven & Technologie) heeft gemaakt, kan je hier meer vinden.

Share

Speak Your Mind

*