16 januari 2021

Satelliet komt na 9 jaar weer tot leven

ISEE3/ICE

ISEE3/ICE

“It’s alive!” Dat riep wetenschapper Robert Farquhar deze week in een e-mail uit. Hij had het niet over de ontdekking van leven op Mars of een maantje van Saturnus, maar over de komeetverkenner ISEE-3/ICE. Ik heb daar al eens eerder over geschreven, maar ik neem het niemand kwalijk als je er nog nooit van gehoord hebt. Als International Sun-Earth Explorer (ISEE) werd hij op 12 augustus 1978 gelanceerd, bedoeld om de magnetosfeer van de Aarde te verkennen en de invloed van de zonnewind daarop. In 1983 kreeg ISEE een nieuwe bestemming: als International Cometary Explorer (ICE) moest hij door de staart vliegen van komeet Giacobini-Zinner.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.