27 juli 2021

Wijzigen de halfwaardetijden door de Zon?

Variaties in de halfwaardetijd van SI-32

Variaties in de halfwaardetijd van SI-32

In de natuurkunde leren we dat de halfwaardetijd of halveringstijd de verwachte levensduur is van een instabiel deeltje of een instabiele atoomkern. In feite de tijd waarna van de oorspronkelijke hoeveelheid nog precies de helft over is. Ooit zo bedacht door Ernest Rutherford in 1907 en nu een grondbegrip. Van alle radioactieve elementen is vastgesteld wat de halfwaardetijd is, of het nou om plutonium-238 of om koolstof-14 gaat. Groot was dan ook de verrassing dat afgelopen augustus enkele waaghalzen durfden voor te stellen dat de Zon variaties in de halfwaardetijd van enkele radioactieve elementen zou veroorzaken, namelijk die van silicium, chloor, radium en mangaan. De gedurfde stelling begon allemaal met een waarneming die gedaan werd door natuurkundigen van de Purdue Universiteit in West Lafayette (Indiana, VS). Op 12 december 2006 om 9 uur 37 om precies te zijn mat men de radioactiviteit van een stuk mangaan-54 en zag men een dip in die radioactiviteit. Die dip was minder dan 1% van de voorspelde waarde op grond van de halfwaardetijd van mangaan-54. Op hetzelfde moment werd door satellieten om de Aarde r

Laat wat van je horen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.