22 oktober 2018

De evolutie van amateur-sterrenkundigen


We kennen allemaal het Hertzsprung-Russell-diagram, kortweg het HR-diagram genoemd, waarmee we de evolutie van sterren kunnen volgen. Vandaag las ik op de blog van Mike Simonsen een leuk verhaal over het door hem bedachte T-M diagram, waarin de evolutie van amateur-sterrenkundigen te volgen is. Op de vertikale as is Money (M) uitgedrukt en op de horizontale as Time (T). Poen en tijd dus. Net als sterren ondergaan amateur-sterrenkundigen een ontwikkeling, die begint met hier en daar wat boekjes of artikelen lezen, een verrekijker of telescoop aanschaffen, en die eindigt met het inrichten van een complete sterrenwacht en de ontdekking aldaar van een ver verwijderde komeet in het sterrenbeeld Tweelingen. De grootste hap amateur-sterrenkundigen bevindt zich op de ‘hoofdreeks’ (gele kleur), zoals die ook in het HR-diagram voorkomt en waar onze Zon deel van uitmaakt. E

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.