30 mei 2024

Winnaars NASA-wedstrijd krijgen $ 3,5 miljard

COTS

Credit: NASA

Een poosje terug schreef de NASA een wedstrijd uit, de Commercial Orbital Transportation Services (COTS) wedstrijd genaamd. Niet zo maar een wedstrijd om een leuke tekening in te leveren en daarmee een giga-bedrag te winnen. Nee, het was allemaal bedoeld voor serieuze ondernemingen om mee te mogen dingen in de vraag wie in het post-Space Shuttletijdperk (> 2010), als de ruimteveren met pensioen zijn, de ladingen naar het internationale ruimtestation ISS mogen vliegen. Er waren diverse aanmeldingen van commerciële ruimtevaartbedrijven, die wel oren hadden in de lucratieve opdracht. Eentje daarvan was PlanetSpace, maar toen de NASA er achter kwam dat á chter dit bedrijf Lockheed en Boeing zaten was men bang om met PlanetSpace een soort van Paard van Troje binnen te halen. Dat bedrijf viel dus af. Uiteindelijk is de COTS wedstrijd gewonnen door twee bedrijven, te weten:

 • Orbital Sciences, die $ 1,9 miljard krijgt voor 8 vluchten
 • SpaceX, die 12 vluchten voor $ 1,6 miljard gaan verzorgen. Hé, tikkie goedkoper. 😀

Drie en een halve miljard dollar om de tijd te overbruggen tussen 2010 en 2015, als de opvolger van de ruimteveren, de combi Ares/Orion van het Constellationprogramma, gaat vliegen. Ik vrees dat er geen verlenging van de ruimteveren meer in zit. Bron: Motley Fool.

Even wat anders: ik heb vandaag K2 geupdate, naar een versie van RC7 die aangepast is aan WordPress 2.7. Probleem is wel dat K2 met deze versie gestopt is met z’n sidebars en ik daarom afhankelijk ben van de ‘widgets’ van WP. Die zijn minder flexibel dan de sidebars, dus het is even aanpassen. Ik doe m’n best en hoop dat het voor jullie weinig overlast geeft.

Share

Comments

 1. Mag ik je iets vragen Adrianus?

  Mijn vriendin, die in West-Friesland onder mooie donkere hemelen woont zegt, dat ze "satelieten" aan de hemel ziet bewegen.

  Ik vraag: "Vliegtuigen?"
  Ze zegt: "Nee, geen vliegtuigen want die knipperen. Dit zijn snelle lichtpuntjes veel hoger dan vliegtuigen."
  Ik zeg: "Satelieten staan volgens mij stil omdat ze in geostationaire baan om de aarde zitten. Het heeft geen zin om een sateliet snel te laten bewegen. Dit zijn volgens mij vliegtuigen op 10 kilometer hoogte."
  Ze zegt: "Nee satelieten, en ik zie er in de zomer soms wel tien per uur."

  Wie heeft er gelijk Adrianus?

 2. Ik vrees dat je vriendin gelijk heeft. 's Zomers zijn er inderdaad tientallen satellieten te zien, die verlicht worden door de zon. 's Winters staat de zon veel lager en dan zitten de satellieten in de schaduw. Soms roteren de satellieten en variëren ze in helderheid.
  Als je wilt weten wèlke satellieten waar en wanneer overkomen moet je inloggen op heavens above (http://heavens-above.com/) en dan bij het kopje satellieten kijken.
  Ja, je hebt natuurlijk ook geostationaire satellieten, maar die zijn denk ik te lichtzwak om te kunnen zien. En àls ze wel te zien zijn zie je gene verschil met sterren.

 3. Ik ben natuurlijk blij als mijn vriendin gelijk heeft, Adrianus, maar wat voor satelieten zijn dat dan die zo snel bewegen? Wat heb je nu aan een snel bewegende sateliet?
  En zou je vliegtuigen op 10 kilometer hoogte niet als een lichtpuntje kunnen zien dan? Of zie je die dus altijd toch een beetje knipperen?

 4. Zo snel bewegen ze niet hoor. Om van oost naar west over de hemel te trekken doen ze een paar minuten, vanaf de grond gezien. Ze gaan dus niet zo snel als een vallende ster (meteoor), die een paar seconden slechts te zien is.

Speak Your Mind

*